Πουλήθηκε το Πεντελικόν – O νέος ιδιοκτήτης και τα σχέδια του για το ιστορικό ξενοδοχείο

Πουλήθηκε το Πεντελικόν – O νέος ιδιοκτήτης και τα σχέδια του για το ιστορικό ξενοδοχείο

Νέα εποχή για το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο οποίο προ εβδομάδας μπήκε ξαφνικό λουκέτο έπειτα από συνεχή λειτουργία 88 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ξενοδοχειακή μονάδα που εδρεύει στο «Πεντελικόν» άλλαξε και επίσημα χέρια και πλέον ο νέος ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ένας Έλληνας ομογενής, ο Θεόδωρος Δουζόγλου.

Όσο για το τίμημα που καταβλήθηκε για την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου, αυτό παραμένει άγνωστο. Η τιμή εκκίνησης πάντως για την αγορά του ήταν τα 23 εκατ. ευρώ, αν και οι φήμες έλεγαν ότι η πραγματική τιμή του θα μπορούσε να είναι διπλάσια.

Από το Καράκας… στην Κηφισιά!

Η οικογένεια Δουζόγλου –ομογενείς επιχειρηματίες από τη Βενεζουέλα- είναι γνωστή για τα επιτυχημένα επιχειρηματικά της βήματα και πρόσφατα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποφάσισε να προβεί σε όλες τις διαδικασίες για την εξαγορά του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» με στόχο να ανακτήσει την αίγλη του.

Τα μέλη της οικογενείας έλκουν την καταγωγή από τη Ρουμανία ωστόσο πριν από 5 περίπου δεκαετίες μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.

Κάποια δημοσιεύματα φιλοξενούνται στον διεθνή Τύπο σχετικά με τις ρίζες και τα ενδιαφέροντα των μελών της οικογένειας των ομογενών-όμως σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου ως προς τις δραστηριότητές της εντός Βενεζουέλας, μιας κλειστής αγοράς που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το όνομά τους είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, παρόλα αυτά από τις πρώτες φορές που ακούστηκε ήταν προ δεκαπενταετίας, όταν στο κέντρο της Αθήνας, με χορηγία των αδελφών Δουζόγλου, ανεγέρθη ένα άγαλμα-προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», δημοσίευμα εφημερίδας του 2009 αναφέρεται στον έτερο αδερφό, Διογένη Δουζόγλου ο οποίος παντρεύτηκε την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνιμ, σε έναν γάμο που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.

pentelikon3

Λίγα λόγια για το «Πεντελικόν»

Στα τέλη Απριλίου το ξενοδοχείο εκπλειστηριάστηκε σε τιμή εκκίνησης 23 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα πιστώτρια την Alpha Bank. Τμήμα του τιμήματος αναμένεται να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ασφαλιστικών ταμείων και αποδοχών εργαζομένων.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τον επίλογο των οικονομικών περιπετειών που ξεκίνησαν για την Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. το 2009.

pentelikon

Τότε η εταιρεία εξέταζε την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, αλλά εντέλει σταμάτησε τη διαδικασία, ύστερα από συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώθηκαν, τα χρέη του «Πεντελικόν» αυξήθηκαν δραματικά και ο πλειστηριασμός του υπήρξε μονόδρομος.

Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1927 και στους επιφανείς πελάτες του συγκαταλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το φθινόπωρο του 1990 το «Πεντελικόν» έγινε ευρέως γνωστό όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε εκεί για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος.

pentelikon2

«Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο»

Ο νέος ιδιοκτήτης φέρεται να έχει συνομιλήσει με τους 120 εργαζόμενους του «Πεντελικόν» για το τι μέλλει γενέσθαι και να τους διαβεβαίωσε ότι το πολύ σε έναν μήνα θα ανοίξουν ξανά οι πύλες του «Πεντελικόν». Προς το παρόν αβέβαιο παραμένει αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις ή δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Κατά τ’άλλα όπως φημολογείται το διάστημα αυτό θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου και διαμόρφωσης των 7 στρεμμάτων του οικοπέδου και σε ένα ευρύ πρόγραμμα προβολής της επιχείρησης που θα απευθύνεται σε νέους εν δυνάμει πελάτες.Σχόλια