Πούτιν: Οι BRICS θα χρηματοδοτούν προγράμματα από την επόμενη χρονιά

Πούτιν: Οι BRICS θα χρηματοδοτούν προγράμματα από την επόμενη χρονιά

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών του οργανισμού στη Ρωσία.

«Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης» διαμήνυσε ο κ. Πούτιν, έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

«Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη», διαβεβαίωσε ακόμα, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS.

«Μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική θα ήταν ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία.

Αυτή η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισ. δολαρίων.

«Με ένα νομισματικό αποθεματικό ύψους 100 δισ. δολαρίων, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδρούμε με τον προσήκοντα τρόπο στις διακυμάνσεις της αγοράς» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.Σχόλια