Πράσινο φως από το «μικρό Ecofin» στην επί της αρχής συμφωνία για την Ελλάδα

Πράσινο φως από το «μικρό Ecofin» στην επί της αρχής συμφωνία για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής – EFC, (δηλαδή του «μικρού Ecofin» όπου μετέχουν ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης και οι επικεφαλής σύμβουλοι όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η οποία φαίνεται πως ενέκρινε σε πρώτη φάση την επί της αρχής συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για το νέο μνημόνιο.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση της Επιτροπής για την κατάληξη των συνομιλιών, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» και για την πολιτική συμφωνία, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα κληθούν να πουν «ναι» στο ελληνικό δάνειο.

Σημειώνεται ότι πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έδειχναν ικανοποιημένοι από την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους για την πρόοδο των συνομιλιών.

Οι επόμενες κινήσεις περιλαμβάνουν συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, κάτι που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Σχόλια