Προχωρά η συμφωνία για νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού, με φόρο 15%

Προχωρά η συμφωνία για νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού, με φόρο 15%

Ότι προχωράει η συμφωνία με την Ελβετία για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» στην Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της «συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης» οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού, θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Στην εφαρμογή θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα πληρώνουν φόρο και θα λαμβάνουν κωδικό τακτοποίησης για τις καταθέσεις τις οποίες δήλωσαν.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα οδηγεί σε φορολόγηση των εν λόγω χρημάτων με συντελεστή κοντά στο 15%, τον όποιο χρησιμοποίησε η Ιταλία σε ανάλογη συμφωνία με την Ελβετία. Αντίθετα, ο φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων εντός των συνόρων αναμένεται να ανέλθει αρκετά ψηλότερα, στο 30%.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα πως η ελβετική κυβέρνηση από την πλευρά της θα δεσμευτεί, ώστε να αποστείλει επιστολή σε έλληνες πολίτες με καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, με την οποία θα τους πληροφορεί για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητά να προσκομίσουν το πιστοποιητικό της τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό που να βεβαιώνει πως οι εν λόγω καταθέσεις είναι ήδη τακτοποιημένες.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει, και ο κάτοχός του δε θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Διαβάστε επίσης:

Πλυντήριον «Η Ωραία Ελλάς»: Νομοσχέδιο-σκάνδαλο ξεπλένει το μαύρο χρήμα αντί ενός μικρού ποσοστού – Πανηγυρίζουν ακόμη και οι ποινικοί εγκληματίες…Σχόλια