Προφυλακτικά: Προβλήματα εφαρμογής, κίνδυνοι και σεξ στο ζευγάρι

Προφυλακτικά: Προβλήματα εφαρμογής, κίνδυνοι και σεξ στο ζευγάρι

Τα προφυλακτικά που δεν εφαρμόζουν καλά είναι αιτία σημαντικών προβλημάτων.

Αντίθετα τα προφυλακτικά όταν εφαρμόζουν και χρησιμοποιούνται σωστά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ.

Στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα προφυλακτικά που δεν εφαρμόζουν καλά περιλαμβάνονται:

1. Μείωση της ευχαρίστησης τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα

2. Μπορούν να σχιστούν, να σπάσουν ή να βγουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

3. Είναι αιτία ερεθισμών στο πέος

4. Αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ασθένειες που μεταδίδονται κατά το σεξ.

Τόσο οι άνδρες όσο και  οι γυναίκες δυνατόν να επωφεληθούν από προσπάθειες που χρειάζεται να γίνουν για προώθηση της ποιότητας και βελτίωσης της εφαρμογής των προφυλακτικών.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα που έγινε από γιατρούς των πανεπιστημίων της Ινδιάνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην έρευνα συμμετείχαν 436 άνδρες ηλικίας από 18 έως 67 ετών.

Οι άνδρες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την εφαρμογή του προφυλακτικού που είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα για εισδοχή στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι απαντήσεις των ανδρών ήταν οι ακόλουθες:

  1. Σχεδόν 45% δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν ένα προφυλακτικό που δεν εφάρμοζε καλά κατά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή στους τρεις μήνες που είχαν προηγηθεί
  2. Στους άνδρες που είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικά που δεν εφάρμοζαν καλά, οι πιθανότητες αυτά να σπάσουν ή να γλιστρήσουν και να βγουν ήταν 2,5 φορές περισσότερες από ότι στους άνδρες που ανέφεραν καλή εφαρμογή των προφυλακτικών. Επιπρόσθετα οι πιθανότητες για ερεθισμούς στο πέος ήταν 5 φορές περισσότερες
  3. Η κακή εφαρμογή του προφυλακτικού δημιουργούσε διπλάσιες πιθανότητες στους άνδρες ή γυναίκες να μη φτάσουν σε οργασμό και αυτό ήταν αιτία μείωσης της σεξουαλικής ικανοποίησης και των δύο στο ζευγάρι
  4. Η κακή εφαρμογή του προφυλακτικού αύξανε στο διπλάσιο τις πιθανότητες στους άνδρες να δηλώσουν ότι αυτή ήταν αιτία να δυσκολεύονται να επιτύχουν ή να διατηρήσουν μια στύση. Επίσης η κακή εφαρμογή του προφυλακτικού αύξανε στο διπλάσιο τις πιθανότητες οι άνδρες να το βγάλουν προτού ολοκληρωθεί η συνουσία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα τους είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις στη σεξουαλική λειτουργία των προφυλακτικών που δεν εφαρμόζουν καλά. Ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχει περιορισμός στη δύναμη των ευρημάτων τους επειδή είναι οι άνδρες οι ίδιοι που αναφέρουν τα προβλήματα και έτσι δεν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση τους.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν προσπάθειες για βελτίωση των προφυλακτικών που διατίθενται.

Παράλληλα απαιτείται καλύτερη διαφώτιση για τα τα είδη και μεγέθη των προφυλακτικών που υπάρχουν και για τη χρήση τους.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια