Πρώην αξιωματούχος Πενταγώνου: «Μονόδρομος» το πραξικόπημα για την απομάκρυνση Τραμπ

Πρώην αξιωματούχος Πενταγώνου: «Μονόδρομος» το πραξικόπημα για την απομάκρυνση Τραμπ

Σχεδόν δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και με τις μέχρι τώρα ενέργειές του να προξενούν αντιδράσεις και ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, η Rosa Brooks, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, κάνει λόγο ανοιχτά για πραξικόπημα – μονόδρομο για την ανατροπή του νέου προέδρου της χώρας, τονίζοντας ότι «είναι όσο τρελός φοβόντουσαν όλοι».

Σε άρθρο της αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, η κ. Brooks σημειώνει πως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, ίσως να είναι η μοναδική επιλογή για την απομάκρυνση ενός από τους πλέον διχαστικούς προέδρους στην αμερικανική Ιστορία.

«Η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος το έκανε ξεκάθαρο: Ναι, είναι όσο τρελός φοβόντουσαν όλοι», έγραψε η κ. Brooks σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο washingtontimes.com, για να συνεχίσει: «Μια πιθανότητα είναι αυτή που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούσα αδιανόητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ή, τουλάχιστον, μια άρνηση των στρατιωτικών ηγετών να υπακούσουν σε συγκεκριμένες εντολές».

Η κ. Brooks, η οποία έχει τρία χρόνια προϋπηρεσία ως ανώτερη σύμβουλος του επικεφαλής της πολιτικής του Πενταγώνου, σημειώνει ακόμη: «Μπορώ να φανταστώ εύλογα σενάρια στα οποία ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικούς μπορεί απλά να πουν στον Πρόεδρο: «Όχι, κύριε. Δεν θα το κάνουμε αυτό»».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Public Policy Polling «δείχνει» πως το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική του Τραμπ, ενώ αντιθέτως 52% των ψηφοφόρων δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να έχουν (ακόμη) ως πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του 43% που υποστηρίζουν την προεδρία Τραμπ.

Ανησυχία στην Ευρώπη για τον Τραμπ

Η εκλογή Τραμπ, ωστόσο, έχει προξενήσει βαθύ προβληματισμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτός αποτυπώθηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.

Σε δηλώσεις του στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Μάλτας και προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Τζόζεφ Μουσκάτ, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι η διατλαντική συνεργασία ήταν πυλώνας ασφάλειας του δυτικού ελεύθερου κόσμου, ωστόσο η ΕΕ πρέπει πλέον να ανακτήσει την πίστη στις δικές της, και μόνο, δυνάμεις.

Ερωτηθείς για το εάν η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ένωση είναι να μην είναι η ίδια αρκετά ενωμένη, και να μην έχει το απαραίτητο θάρρος.

«Λανθασμένο πείραμα» το ευρώ κατά τον προαλειφόμενο για πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, την «αποσύνθεση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεψε ο Τεντ Μάλοκ, καθηγητής και συγγραφέας που φέρεται να έχει επιλεγεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας δεν είναι παρά μονάχα το πρώτο βήμα.

«Αν δείτε την Ευρώπη, μπορείτε ήδη σχεδόν να βάλετε δύο γράμματα μπροστά από τη λέξη exit», είπε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, και η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη το Σάββατο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε επίσης στη συνέντευξη ότι κατά την άποψή του το ευρώ είναι «λανθασμένο πείραμα» και ότι αν αυτός εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα στοιχημάτιζε εναντίον του».

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κεντροαριστερής «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» και της κεντρώας «Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες να μην δεχτούν τον διορισμό του κ. Μάλοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Der Spiegel: Ο Τραμπ αποκεφάλισε την Ελευθερία

Με ένα εξώφυλλο-καταπέλτη για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εικονίζεται να κρατά ένα ματωμένο μαχαίρι στο ένα χέρι, και στο άλλο το κεφάλι από το Άγαλμα της Ελευθερίας – σύμβολο των αμερικανικών ιδεών -, θα κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το εξώφυλλο συνοδεύεται από τον λακωνικό υπότιτλο «America First», δηλαδή «Πρώτα η Αμερική» που ήταν το προεκλογικό και πολιτικό σύνθημα του κ. Τραμπ.Σχόλια