Πρώην αιχμάλωτος αποκαλύπτει: Τράπεζες οργάνων & αίματος οι υγιείς όμηροι για τους τζιχαντιστές

Πρώην αιχμάλωτος αποκαλύπτει: Τράπεζες οργάνων & αίματος οι υγιείς όμηροι για τους τζιχαντιστές

Ως… τράπεζες οργάνων και αίματος χρησιμοποιούν τους ομήρους τους οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανούς τους μαχητές τους, αποκάλυψε πρώην αιχμάλωτος των τζιχαντιστών, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς συμπεριφέρονται οι άνδρες του ΙΚ στους κρατούμενούς τους.

Όπως εξήγησε ο Αμπό Αμντουλάχ Ρίντα – ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τους δυνάστες του έπειτα από επίθεση των συμμάχων στο σημείο που κρατούνταν φυλακισμένος -, μιλώντας σε δίκτυο που διαχειρίζονται ακτιβιστές, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δε φέρονται σε όλους τους κρατούμενους με τον ίδιο τρόπο.

Σε κάποια κελιά βρίσκονται άνθρωποι αβοήθητοι, αδύναμοι, που βασανίζονται καθημερινά, σε άλλα όμως, οι κρατούμενοι τρέφονται καλά, γυμνάζονται, και απολαμβάνουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης από τους άνδρες του ΙΚ.

«Θυμάμαι εκείνη την ημέρα πολύ καλά. Έπειτα από τέσσερις μήνες είναι ακόμα μέσα στο μυαλό μου», λέει ο Ρίντα αναφερόμενος στην ημέρα της απελευθέρωσής του.

«Στην αρχή ακούσαμε αρκετές εκρήξεις, μετά μία έπληξε τη φυλακή όπου βρισκόμασταν και ο τόπος γέμισε σκόνη, ενώ βλέπαμε με δυσκολία. Τα μέλη του ΙΚ ήταν συγχυσμένα. Δεν κατάφεραν πολλοί από εμάς να δραπετεύσουμε γιατί μας πυροβολούσαν μέλη του ΙΚ και μας τραυμάτισαν. Μόνο τέσσερις από εμάς καταφέραμε να φύγουμε, ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα βασανιστήρια που αυτός και οι συγκρατούμενοί του υπέστησαν από τους τζιχαντιστές, ο Ρίντα περιγράφει: «Μέσα στη φυλακή μας έκαναν όλων των ειδών τους βασανισμούς, ενώ οι κατηγορίες εναντίον μας ποικίλαν. Κάποιοι από εμάς είχαμε κατηγορηθεί ότι προσβάλαμε τον Αλλάχ, άλλοι ότι θέλαμε να ανατρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος, άλλοι ότι ανήκαμε στον ελεύθερο συριακό στρατό… Τα βασανιστήρια διαρκούσαν όλη ημέρα, δεν υπήρχε μία συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν ήταν για όλους. Κάποιοι από τους φυλακισμένους είχαν δυνατά σώματα και ήταν υγιείς. Δε βασανίζονταν, αλλά τους φρόντιζαν καλά. Γιατί το ΙΚ τους χρησιμοποιούσε σαν τράπεζα αίματος ώστε να κάνουν μεταγγίσεις σε μαχητές που είχαν τραυματιστεί στις μάχες».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ειδική φροντίδα σε ορισμένους από τους ομήρους δεν αφορούσε μόνο στις μεταγγίσεις αίματος, αλλά και στην μεταμόσχευση οργάνων, καθώς κάποιοι από αυτούς υποβάλλονταν σε επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρού ή κερατοειδούς, ώστε να μεταμοσχευθούν σε άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχαν τραυματιστεί και έχρηζαν άμεσης χειρουργικής επέμβασης για να σωθούν.

«Όταν ακούγαμε εκρήξεις, ήμασταν σίγουροι ότι θα έρχονταν να πάρουν αίμα και να το μεταγγίσουν στους τραυματίες», πρόσθεσε ο Ρίντα.

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη είχε κατηγορήσει το Ισλαμικό Κράτος ότι πουλά τα όργανα των ομήρων του, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες. «Έχουμε τις σορούς. Ελάτε να τις εξετάσετε», είχε πει ο Μοχάμεντ Αλχακίμ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας πως τοπικοί αξιωματούχοι είχαν εντοπίσει σορούς σε τάφους από τις οποίες έλειπαν νεφρά και άλλα όργανα.Σχόλια