9:46 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Προκλητική απόφαση για τη φάμπρικα των παράνομων ταριχεύσεων

Προκλητική απόφαση για τη φάμπρικα των παράνομων ταριχεύσεων

Του Δημήτρη Πανόπουλου 

Αθώοι κηρύχθηκαν πρωτοκλασάτοι ιατροδικαστές της Αθήνας και του Πειραιά, και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, που κατηγορούνταν, βάσει πορίσματος του ΣΔΟΕ, για σοβαρά φορολογικά αδικήματα, που φέρονται ότι είχαν διαπράξει κατά την άσκηση του ιδιωτικού έργου της ταρίχευσης νεκρών.

Εντελώς απρόσμενα και ασυνήθιστα το δικαστήριο στις 18 Νοεμβρίου αθώωσε και τους 12 κατηγορούμενους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απαλλακτικής απόφασης μέχρι τις 28 του μήνα.

Η φάμπρικα των παράνομων ταριχεύσεων και ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Παράνομες ταριχεύσεις, δωροδοκίες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι μερικά από τα αδικήματα που διερευνούσε το ΣΔΟΕ στα νεκροτομεία της χώρας, με εντολή του τότε εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το Νεκροτομείο Αθηνών και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια, καθώς υπήρχε πλήθος καταγγελιών για ενέργειες ιατροδικαστών και υπαλλήλων ιατροδικαστικών υπηρεσιών, που οδηγούσαν σε παράνομο πλουτισμό. Στο πλαίσιο της έρευνας ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ιατροδικαστών, υπαλλήλων, αλλά και ιδιωτών, που φέρονται να έχουν λάβει «φακελάκια» για διάφορες εξυπηρετήσεις, όπως για παράδειγμα για παράτυπες ταριχεύσεις.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από έγγραφη καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που έκανε λόγο για την παρουσία ιδιωτών, που εκτελούσαν χρέη νεκροτόμου στο Νεκροτομείο Αθηνών, και συγκεκριμένα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Ακολούθησε η έρευνα του ΣΔΟΕ, όπου μεταξύ άλλων κατατέθηκε ότι ιδιοκτήτης γραφείου τελετών έδωσε μίζα 180 ευρώ σε υπάλληλο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για ταριχεύσεις που έκανε μέσα στο νοσοκομείο, ενώ οδηγός νεκροφόρας κατέθεσε πως έδωσε 30 ευρώ σε υπάλληλο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για να πάρει το πιστοποιητικό νεκροτομείου, 20 ευρώ στον αστυνομικό υπηρεσίας και 20 ευρώ σε άλλον υπάλληλο που βρισκόταν στο χώρο φύλαξης των νεκρών.

Το πόρισμα και οι πρωτοκλασάτοι εμπλεκόμενοι

Με ένα πόρισμα-καταπέλτη για τους εμπλεκόμενους, και μετά από έρευνα του Σ.Δ.Ο.Ε., παραπέμφθηκαν να δικαστούν 12 άτομα για σοβαρά φορολογικά αδικήματα. Ανάμεσά τους και 4 ιατροδικαστές Α΄τάξεως, ένας εκ των οποίων ο πρώην Προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Η δίκη

Στη δίκη που έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2014, στο Ζ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, παρουσιάστηκαν και οι τέσσερις ιατροδικαστές και απολογούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ποτέ δεν έπαιρναν αμοιβή για το έργο των ταριχεύσεων, και ότι η εργασία τους αυτή ήταν στο πλαίσιο του Δημοσίου. Δεν εξήγησαν, όμως, ούτε γιατί είχαν ζητήσει και είχαν λάβει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου, από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατροδικαστών, ούτε γιατί όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι λάμβαναν μεγάλες αμοιβές από την εν λόγω εργασία τους, χωρίς να φορολογούνται για τα εισοδήματά τους αυτά.

Αν και υπήρχαν πολλές καταθέσεις μαρτύρων, που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας ότι οι ιατροδικαστές επισκέπτονταν νεκροταφεία, όπου διενεργούσαν οι ίδιοι ή τρίτα εντεταλμένα απ’αυτούς πρόσωπα τις ταριχεύσεις, οι αρμόδιες αρχές ξέχασαν να καλέσουν τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας.

Στη δίκη κατέθεσε ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ που είχε διενεργήσει την φορολογική έρευνα. Ωστόσο, τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο είχαν μεγάλη διαφορά με το πόρισμα- καταπέλτη, που ο ίδιος είχε συντάξει, και καταλόγιζε ευθύνες στους 12 εμπλεκόμενους.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, επειδή σύμφωνα με την πρότασή του αποδείχτηκε ότι οι ιατροδικαστές δεν έπαιρναν χρήματα κατά την άσκηση του ιδιωτικού έργου της ταρίχευσης.

Πέρα από την πρωτοφανή εξέλιξη της υπόθεσης, που προκάλεσε εντύπωση σε νομικούς κύκλους, πλέον προκύπτει και μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, καθώς τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στους ιατροδικαστές (κατά πληροφορίες 70.000 ευρώ στον καθένα), αλλά και στους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, θα διαγραφούν από τα διοικητικά δικαστήρια βάσει της αρχής “ne bis in idem”.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, που είχαν κάνει τις καταγγελίες, δεν κλήθηκαν στο δικαστήριο να καταθέσουν.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, εκφράζουν την απορία τους πώς εκδόθηκε αθωωτική απόφαση, τη στιγμή που για έναν απλό φορολογούμενο πολίτη, που κατηγορείται για κάποιο ήσσονος σημασίας φορολογικό αδίκημα, και οδηγείται κατηγορούμενος ή και σιδεροδέσμιος στα ποινικά δικαστήρια, είτε θα πρέπει πληρώσει τον φόρο, κατόπιν ρυθμίσεως, ή να δικαιωθεί πρώτα στα διοικητικά δικαστήρια. Στην Ελλάδα του σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εξετάζουν την άσκηση έφεσης

Ανώτερες εισαγγελικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά και με νόημα, οτι η έρευνα για το θέμα των ιατροδικαστών θα συνεχιστεί, πιστεύοντας οτι είναι πολύ πιο σοβαρό απο όσα έχουν μέχρι τώρα αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση κατα της αθωωτικής απόφασης απο την Εισαγγελια εντός των 10 ημερών απο την ημέρα της απόφασης, δηλαδή μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Ένα ακόμα θέμα που προκαλεί προβληματισμό στους ίδιους κύκλους, είναι οτι με την αθωωτική απόφαση σταματάει και η έρευνα για τα τεκταινόμενα στα νεκροτομεία της χώρας, τη στιγμή που ανάλογα κρούσματα υπήρχαν και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και σε άλλες υπηρεσίες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας