Προκλητικό: Γκρινιάζουν για την μείωση του αφορολόγητου οι βουλετές

Προκλητικό: Γκρινιάζουν για την μείωση του αφορολόγητου οι βουλετές

Την λογική της προστασίας των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη κοινωνία ακολουθούν οι έλληνες βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις στην μείωση του αφορολόγητου που σήμερα αγγίζει το 75%!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί ή φέρεται να προσπαθεί να ψαλιδίσει τα «προνόμια» των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η σταδιακή μείωση των μετακλητών υπαλλήλων κατά 40 άτομα, από περίπου 130 που είναι τώρα. Οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται δίπλα σε πρώην προέδρους της Βουλής, πρώην πρωθυπουργούς, αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων και αντιπροέδρους κυβερνήσεων. Στο εξής πρώην ΠτΒ και πρώην πρωθυπουργοί θα μπορούν να απασχολούν 5 κι όχι 6 υπαλλήλους κατά την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο που δεν είναι βουλευτές και τρεις στη δεύτερη. Μάλιστα μετά το πέρας και της δεύτερης περιόδου, θα μένουν μόνο με ένα.

«Πόθεν έσχες» και φορολογία στα δύσκολα

Είναι κοινός τόπος ότι ο θεσμός της δήλωσης «πόθεν έσχες» ελάχιστα έχει περάσει στην κοινή γνώμη ως μηχανισμός που διασφαλίζει τη διαφάνεια. Κι αυτό γιατί οι υπόχρεοι καλούνται κυρίως να δηλώσουν τί κατέχουν κι όχι πώς το απέκτησαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Νίκος Βούτσης σκοπεύσει λοιπόν να προωθήσει την ποιοτική επέκταση της δήλωσης προκειμένου να φαίνεται και το «πόθεν» καθώς και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων κι άλλων υπόχρεων πλην των βουλευτών, όπως δικαστικών και εκδοτών, δημοσιογράφων.

Όσον αφορά στη βουλευτική αποζημίωση, ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει τη μείωσή της κατά 10%, δηλαδή 570 ευρώ μηνιαίως αλλά και να μειώσει το αφορολόγητο των βουλευτών που αυτή τη στιγμή είναι 75%. Οι πρώτες αντιδράσεις στη δημοσιοποίηση των προθέσεων αυτών του προέδρου της Βουλής θέλουν σχετική αποδοχή στο 10% αλλά σοβαρή αντίδραση στη μείωση του αφορολογήτου.

Βέβαια και στις 10 Αυγούστου ο πρωθυπουργός μιλούσε για ψαλίδια στα προνόμια βουλευτών και υπουργών και τέσσερις ημέρες αργότερα νομοθετήθηκε το επίδομα στέγασης 1.300 ευρώ το μήνα στους κ.κ. Μάρδα και Παρασκευόπουλο! Σχόλια