Πρόσφυγες & μετανάστες έριξαν το φράχτη hotspot στη Χίο και κατευθύνονται στην πόλη

Πρόσφυγες & μετανάστες έριξαν το φράχτη hotspot στη Χίο και κατευθύνονται στην πόλη

Να φύγουν από το hotspot της Χίου στην περιοχή του Χαλκείος αποφάσισαν περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, οι οποίοι έριξαν το φράχτη και ξεκίνησαν να κατευθύνονται πεζή προς την πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, κατευθύνονται προς το δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής διεύθυνσης Χίου προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211 άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, και οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hotspot αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.

Η ένταση στο νησί είχε ξεκινήσει από εχθές το βράδυ, όταν σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών μέσα στο hotspot, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Λόγω των επεισοδίων, μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hotspot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Χθες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το hotspot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Σήμερα το μεσημέρι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hotspot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής.

Ωστόσο, συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο Χίου Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Μάλιστα ο δήμος συγκαλεί σήμερα στις 18.00 το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση των Τοπικών Κοινοτήτων των Καμποχώρων, όπου λειτουργεί το hotspot.Σχόλια