Προσφυγικό: Η Τουρκία απαιτεί 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει

Προσφυγικό: Η Τουρκία απαιτεί 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει

Με νέες απαιτήσεις εμφανίστηκε χθες βράδυ η Τουρκία κατά την συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο  Αχμέτ Νταβούτογλου ,με τον τελευταίο μάλιστα να απαιτεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση για βοήθεια της χώρας του στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με το Reuters η Άγκυρα ζήτησε 20 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η Αγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει ταξίδια για τους χωρίς βίζα στην ΕΕ από τον Ιούνιο για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα, αντί να περιμένουν για μια προγραμματισμένη επανεξέταση του θέματος τον Οκτώβριο.

«Θα γίνει ένα πραγματικό τουρκικό παζάρι. Στην αρχή θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα και θα δείξουμε σοκ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τότε θα προσφέρουμε ένα μικρό, μικρό, μικρό μέρος από αυτά που θέλουν. Τότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση», ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Αναλυτικά, το Reuters επικαλείται πηγή που αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είπε στη Μέρκελ και στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, το βράδυ της Κυριακής, στο μυστικό δείπνο που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ότι θέλει άλλα 20 δις προκειμένου να στηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία.

Από την άλλη μεριά σε αντάλλαγμα η Τουρκία πρόκειται να πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα και επιπλέον να πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές.

 Σχόλια