Προσφυγικό: Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις εν μέσω διαμαρτυριών

Προσφυγικό: Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις εν μέσω διαμαρτυριών

Μετά από πέντε ημέρες παύσης, ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

45 μετανάστες από το Πακιστάν επιβιβάστηκαν σε πλοίο από τη Μυτιλήνη για το λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία.

Σημαντικά, από νωρίς έχουν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι στο λιμάνι της Λέσβου προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους για τη διαδικασία επαναπροωθήσεων. Μάλιστα, τρεις από αυτούς βούτηξαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν τον απόπλου του πλοίου, ωστόσο προσήχθησαν από τις αρχές.

Την ίδια στιγμή οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται κανονικά προς τα νησιά του Αιγαίου. Εν προκειμένω, σύμφωνα με στοιχεία του συντονιστικού, σήμερα, 149 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην χώρα.
Στην Λέσβο αποβιβάστηκαν 43, στην Σάμο 12 και στην Χίο 94. Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι 52. 666, από τους οποίους οι 4.668 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και οι 11.269 στην Ειδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μετανάστης που επαναπροωθείται στην γείτονα χώρα συνοδεύεται και από έναν αστυνομικό της Frontex.

Και ενώ, για κάθε Σύρο που «επαναπροωθείται» στην Τουρκία από τα Ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος από την Τουρκία θα «μετεγκαθίσταται» σε κάποια από τις χώρες της ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι θα τηρήσει την εν λόγω συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις (βλ. περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δις, άρση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες, και προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας).Σχόλια