Προσφυγικό: Δέκα μέρες διορία για το «κλείδωμα» της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Προσφυγικό: Δέκα μέρες διορία για το «κλείδωμα» της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δέκα ημέρες για να ολοκληρώσει κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου την επεξεργασία των λεπτομερειών μίας νέας συμφωνίας με την Τουρκία για τη διακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο, περιλαμβανομένων των Σύρων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, την «τολμηρή» πρόταση της Άγκυρας προς τους «28», σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους «οικονομικούς μετανάστες», αλλά και τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δέχονται μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών τον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, θεωρητικά, πρόκειται για την κάλυψη των 70.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν προβλεφθεί από τους «28» από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής (07/03/2016), οι ευρωπαίοι ηγέτες «χαιρετίζουν θερμά» αυτές τις προτάσεις και ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επεξεργασθεί με την Τουρκία τις λεπτομέρειες της συμφωνίας εντός των προσεχών δέκα ημερών.

Σε αντάλλαγμα, απαντώντας στις απαιτήσεις της Άγκυρας, οι «28» δεσμεύονται να επιταχύνουν την εφαρμογή της φιλελευθεροποίησης του συστήματος της βίζας για τους τούρκους πολίτες «το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου» και δηλώνουν ότι «προετοιμάζουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Οι «28» δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι θα επιδιώξουν την επιτάχυνση της καταβολής της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση του πλήθους των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο τουρκικό έδαφος και υπόσχονται ότι «θα αποφασίσουν την καταβολή και επιπλέον πόρων», τη στιγμή που η Άγκυρα ζητεί επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018.

Σημεία για αποσαφήνιση

Στόχος είναι η αποστολή ενός μηνύματος προς όλους τους υποψήφιους για το ταξίδι προς την Ευρώπη: οι οικονομικοί μετανάστες θα επαναπροωθούνται και οι αιτούντες άσυλο έχουν κάθε συμφέρον να καταθέτουν την αίτησή τους στην Τουρκία για να ελπίζουν σε μία ασφαλή μεταφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, «υπάρχουν πολλά σημεία για αποσαφήνιση», παραδέχθηκε διπλωματική πηγή κάνοντας λόγο για τις αμφιβολίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες σχετικά με το αν τα προτεινόμενα μέτρα είναι νόμιμα -είναι νόμιμη η επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων;- και εφικτά στην υλοποίησή τους.

«Η απόφαση είναι νόμιμη», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αποκλείοντας τον κίνδυνο καταδικαστικών αποφάσεων της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από τη Συρία σε μία χώρα όπως η Τουρκία.

Η Τουρκία είχε συμφωνήσει στα τέλη του Νοεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει «σχέδιο δράσης» για να σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, με την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φθάνουν κάθε εβδομάδα στις ελληνικές ακτές, λιγότεροι σε σχέση με το φθινόπωρο, αλλά αρκετοί ώστε να τροφοδοτούν τους φόβους των Ευρωπαίων για νέο ενισχυμένο κύμα την άνοιξη.

Στο περιθώριο των συνομιλιών με την Άγκυρα, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων για το καθεστώς της διαδρομής των Βαλκανίων, που έχουν διασχίσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι.

Ένα σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής ανέφερε ότι «αυτή η διαδρομή είναι πλέον κλειστή», αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, διατύπωσαν ισχυρές επιφυλάξεις, εξασφαλίζοντας την εξάλειψη αυτής της παραγράφου.

Το Βερολίνο δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει το προηγούμενο επικύρωσης μονομερών αποφάσεων που έχουν λάβει ορισμένες χώρες που βρίσκονται επί της διαδρομής των Βαλκανίων, όπως η Αυστρία, που εισήγαγαν ποσοστώσεις στις αιτήσεις ασύλου και στη διέλευση προσφύγων.

Σε περισσότερο συναινετικά πλαίσια, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών στις χώρες της πρώτης γραμμής, κυρίως στην Ελλάδα.

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον στόχο της Επιτροπής για μία εξομάλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν «μέχρι το τέλος του έτους», με την κατάργηση των εσωτερικών ελέγχων που έχουν επαναφέρει ορισμένες χώρες.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια