Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Πού το πάει ο Ταγίπ Ερντογάν;

Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Πού το πάει ο Ταγίπ Ερντογάν;

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, αναφορικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την επανεισδοχή προσφύγων από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίζει πως εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της βίζας, η συμφωνία θα πάψει να υπάρχει.

Με δηλώσεις του χθες, Τρίτη (24/05/2016) ο κ. Ερντογάν έσπευσε να προειδοποιήσει την ΕΕ ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία, για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την οποία συνήψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα, εάν ως τα τέλη Ιουνίου η Ευρώπη δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα, όταν θέλουν να ταξιδέψουν στη Ζώνη Σένγκεν.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά στις θεωρήσεις εισόδου, καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (…). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Επί της ουσίας, η Άγκυρα επιμένει να ακολουθεί την τακτική του γενικού «δερβέναγα», απειλώντας με ωμό τρόπο την Ευρώπη πως εάν δεν αποφασίσει θετικά έως το τέλος του ερχόμενου μήνα για τη βίζα, θα αφήνει ανεμπόδιστες τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών να οδηγούνται στην πλευρά της Ελλάδας και πως θα διακόψει την υποδοχή προσφύγων επί των εδαφών της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να τραβήξει το όλο ζήτημα στα άκρα, ορμώμενος και από το γεγονός ότι τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια