Προσοχή! Ψεύτικα email-απάτη με υποτιθέμενο αποστολέα την ΔΕΗ (φωτό)

Προσοχή! Ψεύτικα email-απάτη με υποτιθέμενο αποστολέα την ΔΕΗ (φωτό)

Την προσοχή μας εφιστά η ΕΛ.ΑΣ. με ένα νέο είδος ηλεκτρονικής απάτης που ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες μετά από δεκάδες καταγγελίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άγνωστοι δράστες απέστειλαν απατηλά – παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από διευθύνσεις που παρέπεμπαν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι δήθεν έχουν επιλεγεί από την ανωτέρω επιχείρηση για να λάβουν χρηματικό ποσό ως επιστροφή.

Παράλληλα τους παρακινούσαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στα παραπλανητικά μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της Δ.Ε.Η.

Κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης και από την έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποσταλεί από εταιρεία – πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα στην οποία καλούνταν τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα άνηκε σε εταιρία με έδρα στη Γεωργία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι Αρχές Γαλλίας και Γεωργίας.
Σχόλια