Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που φοβούνται για την ζωή τους

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που φοβούνται για την ζωή τους

 Του Πέτρου Κουσουλού

Η Κελέση, ο Αναστασίου και ο Σαράφης είναι τα τρία πρόσωπα που «ξεκλείδωσαν» ουσιαστικά την υπόθεση περιγράφοντας τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στον χώρο του φαρμάκου. Οι καταθέσεις τους αποτέλεσαν το βασικό όπλο των εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να ξετυλίξουν την υπόθεση που όζει από πλούσιο παρασκήνιο.

Είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, κουκουλοφόροι κατά τα πολιτικά πρόσωπα που καταγγέλλονται για παράνομο χρηματισμό. Εδώ και ημέρες παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης τους. «Γιατί δεν καταθέτουν επώνυμα» διερωτώνται υποκριτικά μερικοί από τους εμπλεκόμενους, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι -ορθότατα- με νομοθετική ρύθμιση του 2014 επιχειρήθηκε να προασπιστεί ακόμη περισσότερο ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα για υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων.

Μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του οποιουδήποτε αποφασίσει να καταγγείλει πράξεις διαφθοράς. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στο 14ετες δημοσιογραφικό μου ταξίδι έχω δει και αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που εξοντώθηκαν φυσικά και οικονομικά από εκείνους που κατήγγειλαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη των Οικονομικών επιθεωρητών του ΥΠΟΙΚ με τους εικονικούς επανελέγχους. Για να επανέλθω όμως στο θέμα. Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει με το μισό πολιτικό σύστημα της χώρας, με πρώην υπουργούς, πρωθυπουργούς αλλά και τον Διοικητή της ΤΤΕ χωρίς να ζητήσει να ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα που πολύ αμφιβάλλω εάν λειτουργεί στην Ελλάδα! Ουδείς! Η μόνο κάποιος με άγνοια κινδύνου.

Πραγματικά δεν μπορώ να γνωρίζω εάν είναι δυνατόν να αποδειχτούν όλα όσα καταγγέλλονται στις μαρτυρικές καταθέσεις. Και αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι ο τρόπος που χρίστηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες είναι σύννομος καθώς υπάρχουν ενστάσεις για την νομική οδό που ακολουθήθηκε. Η ουσία όμως είναι άλλου.

Οι μαρτυρικές καταθέσεις από μόνες τους δεν λένε κάτι. Όπως θα έχετε διαβάσει και στο Ereportaz υπάρχει αρκετό υλικό αξιοποιήσιμο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το οποίο αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας και μάλιστα πολύ σύντομα. Η υπόθεση της Novartis δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Χωρίς την Αμερικανική έρευνα δεν θα έβγαινε ποτέ. Το παραδέχτηκε δημόσια και ο Δικηγόρος των μαρτύρων στην Αμερική, Παύλος Σαράκης. «Δεν εμπιστευόμαστε τις ελληνικές Αρχές» ξεκαθάρισε ορθά κοφτά καταγγέλλοντας ακόμη και φόβο για την την ζωή του. Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Οι Αρχές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι θορυβημένες από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και κυρίως από το γεγονός ότι η δικογραφία έχει γίνει φειγ βολάν».

Σε ότι αφορά τους μάρτυρες; Πιστέψτε με δεν είναι ο Σαράφης από τα… Τρίκαλα. Ένας είναι τεχνοκράτης που γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο του φαρμάκου. Η άλλη στέλεχος της Νοβάρτις με πρόσβαση σε ιδιαίτερα στοιχεία και ο τρίτος πρώην επικεφαλής σε δημόσιο οργανισμό που επίσης γνωρίζει πολλά και ενδιαφέροντα. Η διασφάλιση της ακεραιότητας τους θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιδίωξη του ευνομούμενου κράτους. Δυστυχώς όμως τα μηνύματα που εισπράττω είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Και ο νοών νοείτο.


Σχόλια