Πρόστιμα 37 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα 37 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

Χιλιάδες αδήλωτοι εργαζόμενοι εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ σε επιχειρήσεις, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 37.165.669 ευρώ!

Αναλυτικότερα, περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις ελέγχθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου 2015.

Τo 17,23% από αυτές, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους. Παράλληλα, σε σύνολο 39.629 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.519 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 8,88%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 37.165.669 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά Πάρκα, τις βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια Βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, την καθαριότητα, τις κατασκευές, τη φιλοξενία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις επιχειρήσεις φασόν.Σχόλια