Πρώτα το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και στο βάθος…ανασχηματισμός

Πρώτα το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και στο βάθος…ανασχηματισμός

Πλώρη για ανασχηματισμό φαίνεται να έχει τραβήξει η κυβέρνηση , περιμένοντας πρώτα το «κλείσιμο» της αξιολόγηση στις 24 Μαϊου και έπειτα την λήψη αποφάσεων αναφορικά με τον «σκελετό» της, βάση των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να «ανακατέψει την τράπουλα», αλλάζοντας τα ήδη υπάρχον δεδομένα .

Οι πρώτες ενδείξεις περί ανασχηματισμού δόθηκαν μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ άνοιξε το εν λόγω θέμα δείχνοντας ότι ο πρωθυπουργός από τη μία θέλει να προετοιμάσει το κλίμα και από την άλλη να μετρήσει τις αντιδράσεις. Καθώς μάλιστα συνέδριο και ανασχηματισμός συνδέονται, όσον αφορά το πολιτικό κλίμα, πρώτα έρχεται το Συνέδριο περί τα μέσα μέχρι τέλη Ιουνίου και αμέσως μετά ο ανασχηματισμός.

Σκοπός όπως όλα δείχνουν είναι η αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων λόγω απομακρύνσεων ή διάψευσης φιλοδοξιών που θα παρουσιαστούν με  πολιτικό μανδύα και θα δημιουργήσουν κακό κλίμα στο συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον εάν τελικά αποφασιστεί το σενάριο της αμφίπλευρης διεύρυνσης με πρόσωπα και από την κεντροαριστερά και από την μετριοπαθή δεξιά, τότε το έδαφος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με το συνέδριο που θα επισφραγίσει την κυβερνητική και σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια αντικαταστάσεων, με τα πιθανά ονόματα να δίνουν και να παίρνουν . Ωστόσο πιθανό να αξιοποιηθούν πρόσωπα απ’ την ευρύτερη κεντροαριστερά, όπως οι Φ. Κουβέλης, Λούκα Κατσέλη (αν και η θέση που έχει στην Εθνική Τράπεζα είναι εξαιρετικά κομβική), ακόμα και ο Χ. Καστανίδης ή ο Δημ. Ρέππας.

Λούκα Κατσέλη

Τυχόν είσοδός της στην κυβέρνηση θα σήμαινε τοποθέτησή της ή στο υπουργείο Ανάπτυξης (από όπου είναι πιθανό να μετακινηθεί ο Γ. Σταθάκης) ή στο Εργασίας.

Ο γρίφος του Τσακαλώτου

Αντίθετα δεν τίθεται θέμα για το υπουργείο Οικονομικών, αφού εκεί ο πρωθυπουργός θέλει την παραμονή του Ευκλ. Τσακαλώτου, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία και τον θεωρεί πετυχημένο. Μάλιστα το είπε ξεκάθαρα, όταν ο ίδιος ο Τσακαλώτος ζήτησε την αποχώρησή του εκτιμώντας ότι έχει κλείσει τον κύκλο του εκεί…

Στο μεταξύ πιθανή κρίνεται από πολλούς και η μετακίνηση του Ν. Φίλη απ’ το υπουργείο Παιδείας , αλλά και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης όπως των Π. Σκουρλέτη, Γ. Κατρούγκαλο.

Σε ό,τι αφορά στο Ν. Παππά, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική φημολογία εντάθηκε και λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και των εκεί επαφών του, για θέματα επενδύσεων.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης οι Δημ. Παπαγγελόπουλος, Χρ. Σπίρτζης, ενώ δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά.

 Σχόλια