Πρόταση ΣΟΚ από τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς: Προστασία μόνο του 25% των δανείων

Πρόταση ΣΟΚ από τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς: Προστασία μόνο του 25% των δανείων

Πρώτα τα μέτρα, μετά τα λεφτά. Ο φαύλος κύκλος μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών συνεχίζεται, ωστόσο όλοι κάνουν λόγο για συμφωνία το αργότερο μέχρι αύριο, Σάββατο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από τις 2.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, υπό την προεδρία του οποίου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, με αντικείμενο τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Το απόγευμα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το που γέρνει η πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ωστόσο ένα τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ προκαλεί τρομερή ανησυχία.

Σύμφωνα με το MNI, η Τρόικα δεν δέχεται τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας που καλύπτουν ένα ποσοστό από 55% έως 65% και ζητά το όριο να κατέβει δραματικά στο 25%-30% των δανείων.

Το γερμανικό πρακτορείο επικαλείται, μάλιστα, έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.

Αν και εφόσον οι προβλέψεις για συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί να επικυρωθεί μεν από το EWG, αλλά η εκταμίευση της δόσεως των 2 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (ενδεχομένως και η διάθεση των 10 δισ. των τραπεζών) θα απαιτήσει πρώτα και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από τη Βουλή.

Δεδομένη για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε σήμερα Παρασκευή (13/11/2015) ότι «θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας για τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση».

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραδώσει τα κλειδιά στους δανειστές είναι δεδηλωμένη και για εμάς η προστασία της πρώτης κατοικίας θεωρείται δεδομένη»,ανέφερε ο κ. Ρήγας σε δηλώσεις του προς τον ραδιοσταθμό Real FM.

«Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους πως το ζήτημα αυτό είναι πρωταρχικό και πως δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους. Όποια κριτήρια μπουν τελικά για την πρώτη κατοικία, θα είναι τέτοια που δεν θα πληγούν οι άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. ΡήγαςΣχόλια