Προτάσεις για χαλάρωση των capital controls

Προτάσεις για χαλάρωση των capital controls

Νέες αλλαγές στα capital controls αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς –σύμφωνα με την Ημερησία- συζητείται η αύξηση του ορίου των επιχειρήσεων να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο αυξήθηκε από 5.000 σε 10.000 ευρώ το ημερήσιο, ανά πελάτη, όριο ποσού συναλλαγών που διεκπεραιώνονται απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα. Τώρα μπορεί το ύψος του εμβάσματος χωρίς έγκριση να φθάσει στις 20.000 ευρώ.

Επίσης, μελετάται η δυνατότητα αύξησης του ορίου χρημάτων που μπορεί να αποστείλει κανείς στο εξωτερικό από τα 1.000 το μήνα, στις 2.000 ευρώ το μήνα.

Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχει δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για αύξηση του ορίου αναλήψεων, κατά την Ημερησία, έχουν πέσει, ωστόσο, στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων στα 500 ευρώ, άρα 2.000 το μήνα συνολικά.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, να ανακοινώσει και μερική χαλάρωση των περιορισμών για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδος. Ο λόγος, όπως γράφει η Ημερησία, είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο τζίρος στο Χ.Α. έχει «βουλιάξει» με κύρια αιτία τα capital controls.Σχόλια