Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγή ονόματος, που θα αποφασιστεί με διάλογο αλλά και δημοψήφισμα

Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: Είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγή ονόματος, που θα αποφασιστεί με διάλογο αλλά και δημοψήφισμα

Ανοιχτός στο να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα τεθεί στην κρίση του λαού του με δημοψήφισμα.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους (με τους Έλληνες) και να βρούμε μια λύση».

«Θα θέλαμε διάλογο το συντομότερο δυνατό με την Ελλάδα για να βρούμε μια λύση, και άμα βρούμε μια λύση, πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι και επέμεινε: «Μέσω του διαλόγου πρέπει να βρούμε μια λύση και μετά να ρωτήσουμε τους πολίτες: Είναι σωστή ή δεν είναι σωστή;».

«Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέει πως θα ήταν ανοιχτός σε μια αλλαγή του ονόματος της χώρας του, γεννώντας ελπίδες ότι θα υπάρξει ένας τέλος σε μία από τις πιο ασυνήθιστες διπλωματικές διαμάχες στον κόσμο», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος θα συναντηθεί στις 10:30 στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Θα ακολουθήσουν, στις 12:30, κοινές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων.


Σχόλια