Πρωτοφανές επιχείρημα από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει την αντισυνταγματική στάση της ΝΔ

Πρωτοφανές επιχείρημα από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει την αντισυνταγματική στάση της ΝΔ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, μίλησε στον Πέτρο Κουσουλό και την εκπομπή «Μεσημεριανό ρεπορτάζ» στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 και αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, τον νόμο Παππά καθώς και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες και τον τρόπο που εξελίχθηκε ο διαγωνισμός, ο κ. Αραχωβίτης είπε: «Το ΣτΕ έχει δύο φορές γνωμοδοτήσει ότι η παράταση της θητείας του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Είναι καθαρά ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας στο να συναινέσει στη δημιουργία ΕΣΡ, έτσι όπως επιβάλει το Σύνταγμα».

Ερωτηθείς γιατί δεν δέχεται η κυβέρνηση αυτό που έχει πει η ΝΔ, ότι δηλαδή συναινεί στη συγκρότηση ΕΣΡ αν καταργηθεί ο νόμος Παππά, απάντησε: «Γιατί αυτή είναι αντισυνταγματική πρακτική. Την ευθύνη της νομοθεσίας την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο να συναινέσει στα πρόσωπα και στη διαδικασία καθορισμού ΕΣΡ, δεν έχει καμία αρμοδιότητα η ΝΔ να αρνείται την εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή».

Είστε σύμφωνος με τον τρόπο διενέργεια του διαγωνισμού; Γιατί προχωρήσατε στον διαγωνισμό, χωρίς να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ; «Το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι το καθεστώς που επικρατεί στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες δεν είναι συνταγματικό. Στο βαθμό που δεν συγκροτείται ΕΣΡ υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 2Α. Τίποτα από ότι συνέβη το προηγούμενο διάστημα δεν είναι αντισυνταγματικό. Κρίθηκε αντισυνταγματικό μόνο το άρθρο 2Α , προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα. Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση και θα δημιουργήσουμε ΕΣΡ».

Ο κ. Αραχωβίτης κατέληξε για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι: «Η απόφαση του ΣτΕ κατηγορεί εμμέσως την αντιπολίτευση για αντισυνταγματικές πρακτικές, γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει στη σύσταση του ΕΣΡ».

Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε -μεταξύ άλλων- και για τις νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

«Αυτό είναι το τραγικό, ότι μετά από 11-12 μειώσεις, 45% περίπου μείωση των συντάξεών τους δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μείωση προκειμένου όμως να διασώσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε κατάργηση των επικουρικών. Η κυβέρνηση αυτή ήρθε να διαχειριστεί μία κατάσταση χάους στα ασφαλιστικά Ταμεία. Η μέση μείωση δεν είναι παραπάνω από 15-20%, δυστυχώς όμως έχει μειώσεις, αλλά διασώθηκε το 100% των επικουρικών συντάξεων».

Ακούστε το απόσπασμα από την εκπομπή «Μεσημεριανό ρεπορτάζ»:Σχόλια