3:43 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

"Πρωτοφανής ενέργεια η έφεση κατά της απόφασης ασύλου"

"Πρωτοφανής ενέργεια η έφεση κατά της απόφασης ασύλου"
  • Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha και στον Πέτρο Κουσουλό
  • Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών σχολίασε την κυβερνητική προσφυγή κατά της απόφασης της τρίτης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου
  • «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς τις αξίες»

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Χρίστος Μυλωνόπουλος, ήταν ξεκάθαρος όταν κλήθηκε από τον Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή «Νυχτερινό Ρεπορτάζ», να σχολιάσει την απόφαση της τρίτης ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου που παρείχε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες που πέρασαν στην Ελλάδα, αλλά και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε έφεση.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής σχολής Αθηνών χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την κυβερνητική επιλογή της έφεσης κατά του ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη και εξήγησε ποιες θα είναι οι διαδικασίες από δω και στο εξής:

«Την Παρασκευή θα συζητηθεί η αίτηση για την προσωρινή ανάκληση της απόφασης, από έναν δικαστή και στη συνέχεια θα εισαχθεί στο διοικητικό Εφετείο για την οριστική κρίσης της απόφασης. Όπως και να έχει, η απόφαση της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής! Δεν είναι καθόλου συνηθισμένη κίνηση. Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού και προς την ομολογία των ευρωπαϊκών και των ελληνικών δικαστηρίων και προς τις αποφάσεις και αξιολογήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για μία μεγάλη έκπληξη.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι της θέσης της κυβέρνησης διότι ο κ. Ερντογάν απειλεί εμμέσως με τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που μπορεί να διοχετεύσει ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν θεσμοί και νόμοι που πρέπει να τηρούνται».

‘Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών εφόσον υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου’, ήταν στη συνέχεια η επισήμανση του Πέτρου Κουσουλού, με τον καθηγητή νομικής να σχολιάζει:

«Αυτό ισχύει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει φόβος διοικητικής απέλασης και αν δεν χορηγηθεί άσυλο, που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Αυτό είναι το ζήτημα. Είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και η μόνη που είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί είναι η πατρίδα τους. Άρα θα πρέπει κάποια άλλη χώρα να δηλώσει πως τους χορηγεί άσυλο ή να τους χορηγήσουμε εμείς.

Να μην ξεχνάμε πως στην πατρίδα τους είναι πολιτικώς διωκόμενοι. Είναι δηλαδή αδιανόητο από πλευράς νομικών αξιών να μη χορηγηθεί άσυλο».

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του εκπροσώπου για το ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να φτάσει το ζήτημα στο ΣτΕ, ο Χρίστος Μυλωνόπουλος είπε:

«Έχει κάποια βάση αυτή η επιθυμία της κυβέρνησης διότι έτσι θα διατηρηθεί σε εκκρεμότητα επί μακρόν το ζήτημα ώστε να αμβλυνθούν κάπως οι τουρκικές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα και το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Ασύλου είναι δικαιοδοτικό όργανο, έτσι έχει κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων, αποτελείται από δύο δικαστές υψηλού κύρους και έναν διοικητικό υπάλληλο εξαιρετικά έμπειρο και το να χρειαστεί η επιβεβαίωση από ένα ακόμη διοικητικό Εφετείο, νομίζω καθιστά περιττή την ανάγκη μίας περεταίρω κρίσεως».

Έγινε αυτή η κίνηση για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων ή επειδή πιέστηκε και φοβήθηκε η ελληνική κυβέρνηση; Η απάντηση του νομικού ήταν η εξής:

«Δεδομένου ότι ως νομικός δεν μπορώ να διαγνώσω κάποια δυνατότητα ευπρόσωπης θεμελίωσης της αίτησης ανάκλησης, τη μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι μέχρι τώρα η μεν Τουρκία ενεργούσες με όρους ισχύος, ενώ η Ελλάδα ενεργούσες με όρους πολιτισμού, τώρα όμως φοβάμαι εξάγουμε φοβικά σύνδρομα. Δηλαδή αντιδράσαμε αστραπιαία στις απαράδεκτές απειλές από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης με μία προσφυγή που από πλευράς νομικής με εκπλήσσει.

Είναι κάτι πρωτοφανές, είναι ενδοστρεφής προσφυγή που η ίδια η διοίκηση προσβάλει πράξη του εαυτού της, κάτι πραγματικά σπάνιο, χορηγείται μόνο όταν το προβλέπει ο νόμος με αιτιολογημένη απόφαση».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας