Προβλήματα στις πτήσεις από τη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Προβλήματα στις πτήσεις από τη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας σήμερα, Τετάρτη από 14:00-18:00.

Αίτημα της η νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύστασης παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με βάση τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό νομοθετικό καθεστώς.

Ειδικότερα, η Ένωση σημειώνει ότι η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα παροχής υπηρεσιών Αεροναυτιλίας είναι ώριμο αίτημα του κλάδου και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνιστά δε την απαραίτητη προϋπόθεση για τον διαχωρισμό των λειτουργιών της ΥΠΑ και μάλιστα τη στιγμή αυτή, που καταρτίζεται το σχέδιο σύμβασης για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων σε ιδιώτη επενδυτή.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αν δεν πραγματοποιηθεί η διοικητική αναδιάρθρωση της ΥΠΑ τώρα και δεν υπάρξει πρόνοια για τους εργαζόμενους και τη δομή της ΥΠΑ είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της Υπηρεσίας με συνέπειες όχι μόνον εργασιακές, αλλά και διοικητικές, οικονομικές, επιχειρησιακές και εθνικές.

Το σχήμα που προκρίνουν και πρότειναν είναι η δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου Παρόχου Αεροναυτιλίας, ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας.

Επισημαίνουν ακόμη πως «η διατήρηση της σημερινής δομής της ΥΠΑ απλώς αναπαράγει τις παθογένειες της Υπηρεσίας, δημιουργεί αδιαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών της Αεροναυτιλίας, σωρεύει υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ακυρώνει κρίσιμες επενδύσεις, υποβαθμίζει διαδικασίες και συστήματα επιτήρησης της κυκλοφορίας και των επικοινωνιών και καλύπτει χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, που δεν δικαιολογούνται από τον χαρακτήρα των εσόδων Αεροναυτιλίας, ως ανταποδοτικών».

Σημειώνουν ακόμη ότι επειδή επίκειται η εκ νέου πιστοποίηση του Παρόχου Αεροναυτιλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Πτήσεων, θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα και κυρίως αν καθυστερήσει η αναδιάρθρωση και ο διαχωρισμός των υπηρεσιών της ΥΠΑ.

Όπως επισημαίνουν, ο μη ορισμός και η πιστοποίηση του Παρόχου Αεροναυτιλίας δυνατόν να οδηγήσει και σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, με δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας.

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, από πλευράς του υπουργείου Μεταφορών θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από τις 14 Αυγούστου, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας.

Ματαιώνονται πτήσεις της Aegean

Προβλήματα δημιουργούνται στις πτήσεις σήμερα εξαιτίας της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 14:00 έως τις 18:00.

Συγκεκριμένα η Aegean ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει τις παρακάτω πτήσεις:

OA 098 Αθήνα – Κάρπαθος
OA 099 Κάρπαθος – Αθήνα
OA 012 Αθήνα – Κάλυμνος
OA 013 Κάλυμνος – Αθήνα
OA 006 Αθήνα – Νάξος
OA 036 Ρόδος – Κως
OA 036 Κως – Κάλυμνος
OA 036 Κάλυμνος – Λέρος
OA 036 Λέρος – Αστυπάλαια
OA 021 Αστυπάλαια – Αθήνα
OA 048 Αθήνα – Μήλος
OA 049 Μήλος – Αθήνα

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία θα αλλάξει η ώρα αναχώρησης σε ορισμένες πτήσεις του δικτύου της που επηρεάζονται από την απεργία. Όσοι επιβάτες θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) +30 210 6261000 (από κινητό).Σχόλια