Προβόπουλος: «Αδυναμίες» στη δανειοδότηση των κομμάτων

Προβόπουλος: «Αδυναμίες» στη δανειοδότηση των κομμάτων

«Αδυναμίες» στις τράπεζες, και ιδιαίτερα στην Αγροτική, για τα δάνεια στα κόμματα καταλόγισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ δε γνώριζε τις λεπτομέρειες των δανείων στα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ δεν εγκρίνει τα δάνεια, αλλά κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και «αν διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Αναφορικά με τα δάνεια στα κόμματα, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική» και η ΤτΕ της ζήτησε να θεωρεί ως υψηλού ρίσκου αυτά τα δάνεια. «Η ΤτΕ πήγε μόνη της στην Αγροτική Τράπεζα και όταν διαπίστωσε αδυναμία την υποχρέωσε να κάνει περισσότερες προβλέψεις. Αυτό δεν απαγορεύει στην Αγροτική να συνεχίσει να δίνει δάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που εσείς λέτε ‘’αδυναμίες’’ ένας εισαγγελέας το έχει χαρακτηρίσει ως κακουργηματική πράξη», του επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

«Άλλου είδους εποπτεία κάνει η ΤτΕ και άλλη αξιολόγηση ο εισαγγελέας», απάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «είναι ατυχής η έκφραση της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου (σ.σ. στελέχους της ΤτΕ που εξετάσθηκε την περασμένη εβδομάδα) ότι στήθηκε πάρτι το 2000 – 2010 γιατί οι τράπεζες είχαν χρήμα και δεν ήξεραν τι να το κάνουν».

Σε ό,τι αφορά στην Attica Bank, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «είχε κάποια θέματα, κάποιες αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Π.χ. συνυπήρχαν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου. Έστειλα επιστολή και σε υπουργούς λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβέρνησης. Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς». «Ποιον υπουργό;», ρώτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. «Αν θυμάμαι καλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν το τελευταίο διάστημα και έγινε προσπάθεια να μπει ο Γκίκας Μάναλλης που τοποθετήθηκε αργότερα», απάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Πηγή: naftemporiki.grΣχόλια