Προβόπουλος: Καταστροφική για την οικονομία η αναβολή της αξιολόγησης

Προβόπουλος: Καταστροφική για την οικονομία η αναβολή της αξιολόγησης

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναβολή της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία».

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο για επιστροφή στη δραχμή προσθέτοντας ότι επικρατεί εχθρικό κλίμα και αρνητικό έδαφος σχετικά με τις επενδύσεις.

«Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά. Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Προέβη και στην αποκάλυψη σχετικά με την περίοδο των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο», σημείωσε.

Εν συνεχεία, μίλησε  για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος, προσθέτοντας επιπλέον ότι θεωρεί πως θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Ως προς τις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ αφού τον ευχαρίστησε, κατέληξε όμως λέγοντας πως οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.

«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι», όπως ανέφερε. Διευκρίνισε όμως, ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό θέμα με το ζήτημα του χρέους.

Ο κ. Προβόπουλος είναι αρνητικός σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σε άσχημη κατάσταση. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο από την κρίση καθώς υπάρχει ασυνέχεια στο πολιτικό σύστημα της χώρας. «Ήμουν έξι χρόνια διοικητής της ΤτΕ και συνεργάστηκα με οκτώ υπουργούς Οικονομικών», εξήγησε.

Όσον αφορά τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός ζώνης Σένγκεν, υπογράμμισε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα στο σύνολο της ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Σχόλια