8:35 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ψάχνουν τα μέτρα που θα "ξεκλειδώσουν" την χρηματοδότηση

Ψάχνουν τα μέτρα που θα "ξεκλειδώσουν" την χρηματοδότηση

Δύο είναι τα δεδομένα του χθεσινού Eurogroup. Το πρώτο ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων. Το δεύτερο ότι αυτή η σύγκληση δεν αρκεί και η χώρα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα. Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν στα περισσότερα ανοιχτά θέματα ωστόσο υπάρχουν διαφορές ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δεν έχουν συμφωνήσει δηλαδή στα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σειρά από τομείς.

Αυτή την ώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που φαίνεται να κλειδώνει ψηλά στο 18% με 19% και θα φέρει σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα βάζοντας φωτιά στην τσέπη του καταναλωτή. Θολό μένει το τοπίο σε ότι αφορά στις εκπτώσεις στα νησιά, αλλά και στον κατώτατο συντελεστή που μάλλον πάει στο 8% σε προϊόντα και φάρμακα. Βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση υπολογίζει αυξημένους φόρους 1 δισ. από αυτό το μέτρο.

Παράλληλα συμφωνία υπάρχει στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς αναδρομικά από 1/1/2015. Η αύξηση αφορά στην έκπτωση 30% που είχε γίνει ενώ θα αφορά σε μεσαία εισοδήματα πιθανότατα άνω των 30.000 ευρώ ή ακόμη και εισοδήματα από 25.000.

Οι εταίροι επιμένουν σε θέματα όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ωστόσο από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα, αν και όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα χάνουν το τρένο της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ ανοιχτό μένει και το θέμα του εργασιακού.
Ναι, φαίνεται να έχουν πει εταίροι και δανειστές σε προτάσεις για μέτρα όπως οι ρυθμίσεις για “ξεχασμένα” έσοδα και περαίωση που θα αυξήσουν για εφέτος τα έσοδα, όμως επιμένουν σε μια σειρά από άλλα μέτρα για να ανάψουν το πράσινο φως.

Επί της ουσίας χθες η χώρα πήρε ένα πρώτο ναι για συμφωνία, όμως δεν πήρε μια συμφωνία και κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup σε δύο βδομάδες από τώρα ή προς τα τέλη του μήνα.

Ουσιαστικά μετά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες εταίροι και δανειστές δίνουν χρόνο στην Αθήνα να φέρει νέο πακέτο μέτρων και κυρίως προτάσεις σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά για να ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα.

Iκανοποίηση στο Μαξίμου από την απόφαση του Eurogroup- προβληματισμός για τις κλεισμένες κάνουλες της χρηματοδότησης

Θετικά, αλλά με πολύ συγκρατημένο τρόπο, είδε η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup, το οποίο αναγνώρισε την πρόοδο προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις.Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει τώρα την προσοχή του στην ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα δεν κρύβει την επιθυμία του να προσλάβει η ΕΚΤ με θετική διάθεση το νεύμα του Eurogroup.

Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως δεν περίμενε κάτι περισσότερο από το Eurogroup, ωστόσο ελπίζει ότι μετά την κίνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η ΕΚΤ είναι «απελευθερωμένη» να αντιμετωπίσει το όποιο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας προκύψει στην ελληνική οικονομία και να αποτραπεί έτσι τυχόν «ατύχημα». Με την ενέργειά της άλλωστε η Αθήνα να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ που έληγε σήμερα (ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ) έδειξε ότι πιστεύει σε μία συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα εξάντλησε κι άλλο τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό για να αποτιμήσει τη νέα κατάσταση μετά τη χθεσινή κίνηση του Eurogroup. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι είναι στο χέρι των ευρωπαίων ηγετών πια να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει και το τελευταίο βήμα προς μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα αναγνωριστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές, όπως στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

«Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», ενώ εκτιμά ότι «πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά, αλλά χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία και σε αυτά».

Πάντως μετά τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο προσφυγής στις κάλπες, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Και οι ευρωπαίοι έδειξαν να μην «τρομάζουν» από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τις «δυνάμεις» για μία τέτοια δοκιμασία: Προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ότι τα ταμεία του κράτους πρέπει να επαρκούν για ένα με δύο μήνες έστω, κάτι που όμως με την απρόσκοπτη καταβολή των δόσεων προς τους δανειστές δεν φαίνεται να ισχύσει. Ίσως γι’ αυτό στελέχη της αριστερής πτέρυγας, μάλλον προβληματισμένα ή και απογοητευμένα από την κυβερνητική τακτική λένε με νόημα ότι «όσο πληρώνεις, οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε τίποτα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας