Ψάρι του γένους Rhinconichthys της προκριτιδικής περιόδου ανακαλύφθηκε στο Κολοράντο

Ψάρι του γένους Rhinconichthys της προκριτιδικής περιόδου ανακαλύφθηκε στο Κολοράντο

 

Ο Rhinconichthys ανήκει σε μία εξαφανισμένη ομάδα από οστεώδη ψάρια που ονομάζεται pachycormids, η οποίa περιλαμβάνει τα μεγαλύτερη οστεώδη ψάρια που  έχουν ζήσει ποτέ και τα οποία διατρέφονταν με πλαγκτόν.

bigmouthed

 

O Rhinconichthys εκτιμάται ότι είχε μήκος πάνω από 6,5 πόδια . Ένα ζευγάρι οστών που ονομάζεται hyomandibulae σχημάτιζε ένα τεράστιο κουπί σε σχήμα μοχλού για να προεξέχει και να ανοίγει τα σαγόνια σαν αλεξίπτωτο έτσι ώστε να γεμίζει με πλούσιο σε πλαγκτόν νερό το στόμα του, τρόπος παρόμοιος με αυτόν  που πολλοί καρχαρίες ανοίγουν το στόμα τους.

Rhinconichthys-mouth

 

Ο Kenshu Shimada, παλαιοντοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο DePaul, και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε ότι ανακαλύψεις που αφορούν ψάρια της οικογένειας Rhinconichthys είναι εξαιρετικά σπάνιες και στο παρελθόν είχε βρεθεί μόνο ένα είδος από την Αγγλία.

Αλλά ένα νέο κρανίο από τη Βόρεια Αμερική, που ανακαλύφθηκε στο Κολοράντο, μαζί με την επανεξέταση του άλλου κρανίου που είχε βρεθεί στην Ιαπωνία έχουν τριπλασιάσει τον αριθμό των ειδών του γένους με ένα πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό φάσμα.

Σύμφωνα με Shimada,  τα είδη αυτά έχουν ονομαστεί R. purgatoirensis και R. uyenoi, αντίστοιχα.
Rhinconichthys-species

«Ήμουν σε μια ομάδα που ονομάζεται Rhinconichthys το 2010, η οποία βασίστηκε σε ένα μόνο είδος από την Αγγλία, αλλά δεν είχαμε ιδέα τότε ότι τα γένη ήταν τόσο διαφορετικά και με τόσο παγκόσμια κατανομή,» είπε ο Shimada.

 

 

 Σχόλια