Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αθλητικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αθλητικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, το αθλητικό νομοσχέδιο, με τις πρώτες ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους, με αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο επίμαχο άρθρο 5 και με την καταψήφιση όλων των άρθρων από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαϊκάλη. Ακόμα, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χάρης Κάτανας, διαφοροποιήθηκε ως προς το άρθρο 5, που αφορά στη δυνατότητα της ΕΠΟ να επιλέγει τακτικούς δικαστές, ενώ ψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έκανε κάποιες αλλαγές στα άρθρα 5 και 15, και έτσι το τελευταίο αποσύρθηκε από την ονομαστική, ενώ αναμένεται η απάντηση της UEFA.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 5 αναφέρει ότι η ΕΠΟ θα επιλέγει τακτικούς δικαστές από λίστα που θα συντάσσει η Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο, των οποίων η θητεία θα είναι τριετής.

Για το συγκεκριμένο άρθρο εκφράστηκε ο προβληματισμός του κατά πόσο επιτρέπεται συνταγματικά η ΕΠΟ, που είναι ΝΠΙΔ, να επιλέγει τους τακτικούς δικαστές, δηλαδή από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και αν είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο να ορίζει τη διάρκεια της θητείας ή τη διαδικασία επιλογής.

Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του κ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις και βελτιώσεις, για να αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι. «Ο νόμος καταλύει το αυτοδιοίκητο. Είπατε και κάτι άλλο, πιο επικίνδυνο. Ωραία, ψηφίζουμε το νόμο και, αν η UEFA διαφωνήσει, θα φέρω τροπολογία. Είναι σοβαρά αυτά; Είναι σοβαρά; Είπατε ότι, αν πάνε να μας πετάξουν έξω, θα το αλλάξω! Σας λέω κάτι, κύριε υπουργέ, προσπαθείτε να καταλύσετε το αυτοδιοίκητο με Δούρειο Ίππο το υπουργείο σας. Χθες είδα ματς και ζήλεψα. Είδα Μπάρτσα-Μπάγερν. 112.000 φίλαθλοι. Ούτε τσιγάρο δεν άναψαν. Είμαστε δίπλα, να βοηθήσουμε. Πονάει το κεφάλι, δεν το κόβεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος.

«Πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι μας καλούν να πάρουμε μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποβολή των ελληνικών ομάδων, συγχρόνως μας προτρέπουν να πάρουμε μέτρα για ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου. Μας λένε πάρτε νομοθετικά μέτρα. Δεν το καταλαβαίνω. Από τη μία προτρέπετε να νομοθετήσει η κυβέρνηση κατά παράβαση του αυτοδιοίκητου. Από την άλλη, οι ίδιοι μας λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου των ομάδων» απάντησε ο κ. Κοντονής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Aθανάσιος Πετράκος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μίλησε για «εγχώριους κουκουλοφόρους της ΕΠΟ στα δικαστήρια», ενώ συνέχισε, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική βελτίωση, για να λήξει η ιστορία».Σχόλια