Ψηφίζεται σήμερα το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα (video)

Ψηφίζεται σήμερα το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα (video)

Με εξπρές διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή σήμερα το βράδυ το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για 10ωρη συζήτηση, η οποία ξεκινά το πρωί της Τρίτης.

Όπως ανέφερε στο Έθνος της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80%, έτσι ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία»

Στο νομοσχέδιο, εκτός από το πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών που θα αγοράζουν και θα διαχειρίζονται τα κόκκινα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά, πλην της α΄κατοικίας, επανακαθορίζεται το μισθολογικό καθεστώς που διέπει τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όσον αφορά τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή, απορίας άξιον είναι πως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως «η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην δευτερογενή αγορά δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και διευρύνει το περιθώριο ευνοϊκής αναδιάρθρωσης των δανείων» και… καταχειροκροτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις πριν λίγους μηνες αντί για εταιρίες μιλούσαν για «αδηφάγα κοράκια των αγορών».

Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ): «Παρθένες οι δημαγωγοί της ιστορίας μπροστά στην κυβέρνηση»

Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του για να μην πάνε τα δάνεια σε distress funds «δηλαδή στα κοράκια που θα κυνηγούν τους δανειολήπτες». «Η κυβέρνηση κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας.

Οι δημαγωγοί της ιστορίας θα φαίνονται μπροστά τους παρθένες» είπε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει «κατά 52% αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (σ.σ. ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αυξήθηκαν κατά 43%) και αυτό είναι δικό σας έργο. Εϊπε ότι η κυβέρνηση δίνει τα δάνεια «στα κοράκια» και πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να ψηφίσει τις διατάξεις γιατί δεν θέλουμε να ξεπλύνουμε τη δημαγωγία και την ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) : «Δίνετε τράπεζες και δάνεια σε «κοράκια»

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επέλεξε να δώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα συμφέροντα και τα δάνεια σε «κοράκια». Επίσης, υποστήριξε ότι προωθούνται διατάξεις για επιτελικές δομές στα υπουργεία που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί «οι αρμόδιοι υπουργοί – η κυρίες Αντωνοπούλου και Φωτίου αλά και οι κ.κ. Τσιρώνης και Σκουρλέτης – δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους».

Κι αν νομίζατε πως τα δύσκολα τελειώνουν με τη σημερινή ψηφοφορία…

Από το νέο έτος ξεκινά ένας ακόμα αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Υπόθεση καθόλου εύκολη καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται τα ακανθώδη θέματα του:

-ασφαλιστικού
-του νέου φορολογικού
-του νέου πλαισίου αντιμετώπισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασίαΣχόλια