Ψηφοφορία… θρίλερ:  Έμεινε με 153 βουλευτές η συγκυβέρνηση

Ψηφοφορία… θρίλερ: Έμεινε με 153 βουλευτές η συγκυβέρνηση

Με τρεις απώλειες για το κυβερνητικό σχήμα, σημαδεύτηκε η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο-σκούπα για τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει ως όρο οι δανειστές για να εκταμιευθούν οι δόσεις των 2 δισ.ευρώ.

Οι «διαρροές» έκαναν ζημιά καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι στους 153. Ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε τον Στάθη Παναγούλη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Νίκο Νικολόπουλο που καταψήφισε. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής και άλλαξαν τόσο τον φόρο για το κρασί (θα επιβληθεί το 50% της αύξησης που είχε ανακοινωθεί, ήτοι 15 λεπτά του ευρώ ανά μπουκάλι) όσο και στην προστασία της κατοικίας

Βελτιώσεις αλλά…

Με νομοτεχνική βελτίωση η κυβέρνηση, αν και φαινόταν πως θα κάνει πίσω στο μέτρο για τη φορολόγηση του κρασιού, αποφάσισε να «κόψει» τον φόρο στο μισό.

Δηλαδή, αντί για αύξηση 0,40 λεπτών του ευρώ, η αύξηση θα είναι 0,20 ανά φιάλη, που σημαίνει μείωση της επιβάρυνσης για τον τελικό καταναλωτή στα 0,15 ευρώ. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή.

«Μείωση κατά 50% από την αρχική πρόβλεψη στον ΕΦΚ στο κρασί», ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Εν τω μεταξύ, ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα με τις εσωκομματικές διαφωνίες επί του νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανειακού προγράμματος και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απών ο Παναγούλης

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απέχει από την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή επιστολή ο κ. Παναγούλης τονίζει ότι αρνείται να στείλει με την ψήφο του στο δρόμο, βιοπαλαιστές. Δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και ανακοινώνει ότι αφού δεν διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή δεν προτίθεται να δώσει το «παρών» στην ψηφορία.

Καταψήφισε ο Νικολόπουλος

Ακολούθησε η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου ότι δεν θα ψηφίσει τους πλειστηριασμούς, η απαίτηση του Πάνου Καμμένου να παραιτηθεί και να παραδώσει επίσης την έδρα και η ανταπάντηση Νικολόπουλου ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να παραδώσει την έδρα, επιμένοντας στην στάση της καταψήφισης.

Στην ψηφοφορία, ο Ν. Νικολόπουλος έκανε πράξη την απειλή του, ψηφίζοντας «όχι» στο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, επί του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις την Τρίτη, στο ΚΥΣΟΙΠ, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την δίωρη συνάντησή του με την Τρόικα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, από του βήματος της Βουλής, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει ξεκαθαρίζοντας ότι θα το καταψηφίσει.

 

 

 Σχόλια