Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με σκληρή γραμμή θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup και έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 162 «ΝΑΙ» και 137 «ΟΧΙ» η ελληνική αντιπροσωπεία καλείται να αντιμετωπίσει την άκαμπτη στάση του Βερολίνου και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Με το τρίπτυχο: «Δεν υπογράφουμε παράταση μνημονίου – Ζητούμε χρόνο – Οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο», ο κ. Τσίπρας απάντησε στις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις των Γερμανών, δίνοντας το στίγμα των βασικών σημείων που περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης.

«Στο Eurogroup δε θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά η Ελλάδα ολόκληρη. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στα μνημόνια και την υποτέλεια», τόνισε με νόημα και πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις της άλλης πλευράς…

H ψηφοφορία και οι ομιλίες

«Ναι» στην κυβέρνηση ψήφισαν 162 βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) και «όχι» ψήφισαν 137 βουλευτές (της ΝΔ, της ΧΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ). Απών ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι τόνοι ανέβηκαν μόνο κατά την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας τον ότι παραμένει δεμένος στο άρμα της κυρίας Μέρκελ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Να στείλουμε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημερινή ομιλία Σαμαρά, για να καταλάβει τι ζητάει η κυρία Μέρκελ».

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης την πρόταση της Αθήνας για πρόγραμμα-«γέφυρα» με συγκεκριμένους όρους.

«Ζητάμε χρόνο και χώρο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, εξηγώντας ότι η Ελλδα δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά της, τα οποία θεωρεί δίκαια.


Σχόλια