«Ράπισμα» Τραμπ στον Ερντογάν: Τον… γείωσε όταν ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν

«Ράπισμα» Τραμπ στον Ερντογάν: Τον… γείωσε όταν ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν

«Άδειασε» τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν ο πρώτος του ζήτησε να παραδοθεί στην Τουρκία ο ιμάμης Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ «υπενθύμισε» στον «Σουλτάνο» ότι στις τουρκικές φυλακές εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος ένας Αμερικανός πάστορας, ο Αντριου Μπράνσον και του ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Όπως αναφέρεται στο mignatiou.com, η αποκάλυψη έγινε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά την αναχώρηση του κ. Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο και αφού απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ιμάμης Γκιουλέν πρέπει να συλληφθεί πάραυτα, με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε η τουρκική κυβέρνηση και στον κ. Τραμπ και στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο πάστορας Μπράνσον ζει στην Τουρκία τα τελευταία 23 χρόνια. Η σύλληψή του έγινε στη Σμύρνη τον Οκτώβριο του 2016 και φυλακίστηκε αμέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Παρέμεινε χωρίς δίκη για δύο μήνες στη φυλακή. Ακολούθησε, το Δεκέμβριο, η παρουσίασή του ενώπιον δικαστηρίου όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία εναντίον του, αλλά παρ΄όλα αυτά παραμένει και σήμερα στη φυλακή.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, πιστεύεται ότι ο κ. Τραμπ χρησιμοποίησε το θέμα για να αποκρούσει τα τουρκικά αιτήματα για σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν.

«Η συνάντηση κυριαρχήθηκε από διαφωνίες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε το τελεσίγραφο του κ. Ερντογάν για ακύρωση της απόφασης εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας (YPG). Δημόσια, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της βαθιάς και πολύπλευρης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας», αναφέρεται επίσης στο mignatiou.com.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισαν να αποφύγουν τα ακανθώδη θέματα και να μιλήσουν μόνο για την φιλία των χωρών τους: Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί την παρουσία κούρδων μαχητών της Συρίας στην περιοχή, αλλά απέφυγε να επικρίνει ευθέως την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε έναν σημαντικό εταίρο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και απέφυγε να σχολιάσει την μαζική καταστολή που εφαρμόζεται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου που του επιτρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στον Λευκό Οίκο με μία λίστα αιτημάτων: από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας μέχρι την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.

Ομως στο τέλος οι δύο πρόεδροι αρκέσθηκαν να υποσχεθούν την ενίσχυση της «στρατηγικής τους σύμπραξης» και των «εξαιρετικών τους σχέσεων».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια