7:07 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ρέγκλινγκ: Πού διαφωνούν οι δανειστές της Ελλάδας-Εργαζόμαστε σκληρά για να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Πού διαφωνούν οι δανειστές της Ελλάδας-Εργαζόμαστε σκληρά για να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι οι διαφορές αυτές θα διευθετηθούν όταν η Αθήνα στείλει όλα τα στοιχεία, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι «εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα».

Περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα ληφθούν μόνο όταν τελειώσει το πρόγραμμα, αν είναι απαραίτητο, υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική με «δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα».

Σε ερώτηση, μιλώντας στην El Pais, για το αν διευθετήθηκαν οι διαφωνίες ΔΝΤ-Ευρωπαίων για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Υπάρχουν διαφωνίες σε δύο θέματα: το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι γιατί έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες από ό,τι αναμενόταν. Μόλις πάρουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για την κατάσταση. Ελπίζω να έχουμε δίκιο, γιατί αυτό θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα.

Η δεύτερη πηγή διαφωνίας είναι ότι το ΔΝΤ θέλει πρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης πρέπει να ληφθούν μόνο μόλις τελειώσει το πρόγραμμα, αν είναι απαραίτητο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική με δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα. Αλλά φέρνουμε τις θέσεις μας πιο κοντά και με τα τελευταία στοιχεία από την Αθήνα να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μετάσχει το ΔΝΤ».

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος να προσδιοριστεί χρονικά το πόσο πρέπει να διατηρηθεί στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ.

«Δεν υπάρχει διαφωνία για το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Υπογράφηκε από όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο το 2018.

Ομως το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη. Ακόμη κι έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το αν πρέπει να πετύχει αυτό το πλεόνασμα. Αμφισβητεί το για πόσο θα πρέπει να μείνουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι ανοιχτό σε συζήτηση, γιατί η συμφωνία λέει ότι πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει εξήγηση για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό», δήλωσε σχετικά.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας