Ρέντσι σε Μέρκελ: Μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ρέντσι σε Μέρκελ: Μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένταση υπήρξε μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε με αφορμή την επιμονή της Γερμανίας να μη συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ζήτησε εξηγήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως με την πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο «η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχασε τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανταγωνιστικότητα».

«Σήμερα είχαμε δυο συζητήσεις, ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται έτσι ακριβώς: το ότι κάνει κάποιος λογικές ερωτήσεις, δε σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας. Δεν πρέπει, αντιθέτως, ούτε να φανεί κανείς υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Ρέντσι, μιλώντας στους Ιταλούς δημοσιογράφους.

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ, θυμίζοντας ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχασε τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανταγωνιστικότητα, συγκρινόμενη με την Αμερική. Τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού στήριξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων γράφει για ευθείες βολές του Ματέο Ρέντσι προς την Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Ιταλού πρωθυπουργού και άλλων ηγετών, όχι μόνον της άρνησής της να συναινέσει στην κοινή εγγύηση των καταθέσεων στην ευρωζώνη, αλλά και λόγω του ζητήματος που αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Μια συμφωνία την οποία υπέγραψε το Βερολίνο με τη Μόσχα, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ‘’28’’ στη Ρωσία», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ο κ. Ρέντσι κατηγόρησε την κ. Μέρκελ για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος και λόγω της κριτικής που ασκεί η Γερμανία για τη βραδύτητα με την οποία προχωρά η δημιουργία των hotspots στην Ιταλία.Σχόλια