Ρεπορτάζ: Κρίσιμη εβδομάδα για χρέος, αξιολόγηση και πρόωρες κάλπες

Ρεπορτάζ: Κρίσιμη εβδομάδα για χρέος, αξιολόγηση και πρόωρες κάλπες

Του Ρενάτο Λέκκα

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για το ελληνικό χρέος διανύει η χώρα καθώς μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποφασιστεί εάν θα «ξεπαγώσουν» ή όχι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Μέτρα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο για το ύψος της ανάπτυξης για το 2017. Θυμίζουμε ότι το πάγωμα των μέτρων από το ESM ήρθε μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα για την «13η σύνταξη» και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται τις επόμενες ημέρες η σύγκληση του EuroWorking Group που με βάση την έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη, θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι εν λόγω πηγές είναι αισιόδοξοι ότι η εισήγηση θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών  δήλωσε πως«η έκθεση είναι προκαταρκτική και είναι αρκετά επικριτική». Ο Ντένις Κόλμπεργκ, πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο εις βάθος την επόμενη εβδομάδα».

Η… εν Αθήναις διαπραγμάτευση και τα σενάρια πρόωρων εκλογών 

Στην Αθήνα η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζεται (τις επόμενες μέρες εξ αποστάσεως) και το κενό παραμένει «ανοιχτό» στα δημοσιονομικά για το 2017 και το 2018. Τα εργασιακά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο κομμάτι τους. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείονται σενάρια εκλογών ακόμα και αν καθυστερήσει να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Χαρακτηριστική είναι και η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών : «οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τμήμα του σχεδιασμού του. Δεν θα παραδώσουμε την χώρα στους στόχους των δανειστών. Ευελπιστούμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τα Μνημόνια και τις επιτροπείες. Ακόμη και στην πολύ απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεσή μας να οδηγηθούμε στις εκλογές. Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές». Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε περίπτωση που – «οι ακραίοι κύκλοι» – όπως τους χαρακτηρίζει το Μαξίμου αποφασίσουν να  «αδειάσουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επίδομα στους συνταξιούχους αλλά και την αναστολή ΦΠΑ στα νησιά.Σχόλια