18:04 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ριχάρδος: Ελεύθερος ο γνωστός ενεχυροδανειστής

Ριχάρδος: Ελεύθερος ο γνωστός ενεχυροδανειστής

Κούγιας: «Ο πελάτης μου πρέπει να στραφεί εναντίον όλων όσοι τον κατηγόρησαν».

Το κατώφλι των φυλακών Ναυπλίου πέρασε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μ.. Βγαίνοντας ο επιχειρηματίας δήλωσε: «Είμαι 15 μέρες στην φυλακή χωρίς να έχω κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να πάω σπίτι μου και σ’ αυτούς που μ’ αγαπάνε». Η αποφυλάκιση αποφασίστηκε την Πέμπτη. Στον γνωστό ενεχυροδανειστή επιβλήθηκε εγγύηση 200.000 ευρώ. Μαζί του αποφυλακίζονται και άλλοι επτά για την ίδια υπόθεση. Στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως συναρχηγό του κυκλώματος επιβλήθηκαν επίσης οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους έξι επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χωρίς εγγυοδοσία.

O δικηγόρος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Δυστυχώς έγινε ένα τεράστιο λάθος με την υπόθεση αυτή είναι ότι ενώθηκαν 50 διαφορετικές περιπτώσεις σε μια, ανθρώπων ασχέτων μεταξύ τους. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι. Θα εκφράσω και την αντίθεσή μου στην επιβολή της εγγυήσεως, μου κάνει εντύπωση και η επιβολή της εγγυήσεως και το σκεπτικό».

Και πρόσθεσε: «Μου δημιούργησαν νομική αμηχανία οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στην πελάτη μου. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία στην καταβολή των 200.000 ευρώ. Ο πελάτης μου θα έπρεπε να στραφεί εναντίον όσων των κατηγόρησαν. Βάρυνε πολύ η υπόθεση εξαιτίας των αναφορών του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του στη Βουλή».

Το σκεπτικό της αποφυλάκισης Ριχάρδου

Όλοι αφήνονται ελεύθεροι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις αποφυλάκισης, κρίνοντας ότι διαθέτουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα ούτε υπήρξαν κατά το παρελθόν φυγόποινος ή φυγόδικοι ούτε έχουν καταδικασθεί για αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το υπ’ αριθμόν 5706/2018 βούλευμα άνοιξε την πόρτα της φυλακής στους οκτώ προφυλακισμένους κατηγορούμενους για την υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού, την στιγμή που, σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών δικαστών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις πράξεις που τους αποδίδονται με βάση το κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα οι δικαστές επισημαίνουν πως “παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός κίνδυνος πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες αυτές κακουργηματικές πράξεις, ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού, αργυρού, κοσμημάτων, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν κατά την αστυνομική προανάκριση σε οικίες, καταστήματα και οχήματα καθώς και στο πλαίσιο των σωματικών ερευνών, κατελήφθησαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προοριζόταν για εξαγωγή προς την Τουρκία, όπως το τελευταίο συνάγεται από προηγούμενη όμοια εξακολουθητική δράση τους, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευση τους και την επί αυτών επιμέτρηση φόρων δηλαδή ΦΠΑ και ενδεχομένως ειδικού φόρου πολυτελείας με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα”.

Ριχάρδος και ράβδοι χρυσού

Το δικαστικό συμβούλιο αναφέρεται στην κατάσχεση των ράβδων χρυσού στους Κήπους Αλεξανδρούπολης που βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου μόνιμου σερβιτόρου του τουριστικού λεωφορείου που διενεργεί δρομολόγια από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι δεν διέθεταν τα φορολογικά παραστατικά σχετικά με την προέλευση τους, ενώ όσο αφορά τις σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου σε πλάκες που βρέθηκαν στο Κεντρικό Κατάστημα του γνωστού ενεχυροδανειστή τονίζει πως “ήταν έτοιμες προς εξαγωγή στην Τουρκία, ενόψει του ότι ανερεύθησαν επιμελώς συσκευασμένες σε κουτιά εξαγωγής, με αναγραφόμενους παραλήπτες εταιρίες στην Τουρκία και αλλοδαπό άτομο…”.

Και σε αυτήν την περίπτωση, επισημαίνει το δικαστικό συμβούλιο, δεν προκύπτει η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο τονίζει πως κανένας εκ των οκτώ κατηγορουμένων δεν εξειδίκευσε αν τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης ή τρίτη, ή αν προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και στην τελευταία περίπτωση αν αντιστοιχίζονται με τις ποσότητες του χρυσού και λοιπών πολύτιμων μετάλλων και αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση, περιπτώσεις για τις οποίες οφείλεται η καταβολή ΦΠΑ χωρίς εν προκειμένω να προκύπτει η καταβολή του.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας