Ρωσία: Ξεκίνησε η δίκη των πέντε που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Νεμτσόφ

Ρωσία: Ξεκίνησε η δίκη των πέντε που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Νεμτσόφ

Σήμερα ξεκίνησε η δίκη των πέντε ανδρών, στο περιφερειακό στατοδικείο της Μόσχας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Ο Μπόρις, ήταν ένας απο τους κυριότερους εκπροσώπους της ρωσικής αντιπολίτευσης, με τον θανατό του τον Φεβρουάριο του 2015 να προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Η αρχική, προκαταρκτική συνεδρίαση του δικαστηρίου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και θα συνεχιστεί αύριο. Όταν όμως ξεκινήσει επί της ουσίας η εκδίκαση της υπόθεσης, το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει ελεύθερα, εξήγησε ο Βαντίμ Προχόροφ (Vadim Prokhorov), ο δικηγόρος της οικογένειας του Νεμτσόφ.

Ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, ο Σαμσουντίν Τσακάγιεφ (Shamsudin Cakaev), είπε ότι ζήτησε να δικαστούν οι πελάτες του από ενόρκους, καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη ρωσική νομοθεσία. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο για το αίτημα αυτό.

Ο Προχόροφ επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκαν πολλά αιτήματα στη σημερινή, πρώτη ημέρα και ότι οι δικαστές θα αποφανθούν αύριο για όλα.

Οι πέντε ύποπτοι –Ζαούρ Νταντάγιεφ (Zaur Dadaev), Σαντίντ Γκουμπάσεφ (Shadid Gubashev), Ανζόρ Γκουμπάσεφ (Anzor Gubashev), Μπεμιρλάν Εστερχάνοφ (Bemirlan Eskerkhanov) και Χαμζάτ Μπαχάγιεφ (Khamzat Bakhayev)– κατάγονται από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία. Όλοι τους συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2015 και κατηγορούνται για φόνο. Σύμφωνα με την ρωσική Επιτροπή Ερευνών, τον Σεπτέμβριο του 2014 τους δόθηκε το ποσό των 15 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 206.000 ευρώ) για να σκοτώσουν τον Νεμτσόφ.

Άλλος ένας ύποπτος, ο Μπεσλάν Σαβάνοφ (Beslan Savanov), ανατινάχθηκε και σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2015, τη στιγμή της σύλληψής του. Οι αστυνομικές αρχές καταζητούν ακόμη τον Τσετσένο Ρουσλάν Μουχουντίνοφ (Ruslan Mukhudinov), ο οποίος φέρεται ότι διέταξε την επίθεση εναντίον του Ρώσου πολιτικού. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Μουχουντίνοφ είχε υπηρετήσει στις τσετσενικές ειδικές δυνάμεις, στην ταξιαρχία Σεβέρ (Sever) που αποτελείται από στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ (Ramzan Kadyrov). Πολλοί στενοί συνεργάτες και οικείοι του Μπορίς Νεμτσόφ κατηγορούν το περιβάλλον του Καντίροφ αλλά και τον ίδιο τον Τσετσένο πρόεδρο για τη δολοφονία.Σχόλια