Ρωσία: Ζητά να κλείσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα – Δεν έχει παραβιάσει την εκεχειρία

Ρωσία: Ζητά να κλείσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα – Δεν έχει παραβιάσει την εκεχειρία

Το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων, προκειμένου να αποκοπούν οι οδοί ανεφοδιασμού των «τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκμεταλλεύονται τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, ούτε στις συμφωνίες εκεχειρίας ούτε στην πολιτική διαδικασία στη Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, συμπληρώνοντας:

«Ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον (της διεθνούς κοινότητας) είναι να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των τρομοκρατών από το εξωτερικό. Για να το καταφέρουμε αυτό είναι σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας επειδή μέσω αυτής (σ.σ. της Τουρκίας) οι συμμορίες αυτές προμηθεύονται όπλα, τα οποία τα κρύβουν στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, είναι «η αναγκαία προϋπόθεση για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του συριακού λαού που έχει δοκιμαστεί πολύ».

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι η βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα στη Συρία, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.

«Ωστόσο, η επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και η ανοικοδόμηση μιας χώρας κατεστραμμένης από τον πόλεμο δεν θα καταστούν δυνατές παρά μόνο μέσω της τήρησης μιας βιώσιμης εκεχειρίας και της έναρξης ενός διαλόγου για το μέλλον της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια από τις πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών. Η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται, αν και έχουν υπάρξει καταγγελίες για μεμονωμένα επεισόδια που την παραβιάζουν.

«Να συναφθεί σύμφωνο για την αντιμετώπιση του χημικού πολέμου που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος»

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι υφίσταται μια αυξανόμενη απειλή από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι διεξάγουν χημικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να πραγματοποιηθούν συνολικές διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση ενός νέου συμφώνου με στόχο την καταπολέμηση αυτού που αποκάλεσε «μια σοβαρή πραγματικότητα του καιρού μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την έκκληση σε ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – ένα φόρουμ που τώρα πνέει τα λοίσθια, αφού στη δεκαετία του 1990 είχε επιτύχει τη σύναψη ενός μείζονος συμφώνου για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

«Ωστόσο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικά κενά, κυρίως αναφορικά με τη χρήση χημικών για τρομοκρατικούς σκοπούς», δήλωσε ο Λαβρόφ στο 65μελές φόρουμ.

«Η απειλή αυτή καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα υπό το φως προσφάτως αποκαλυφθέντων γεγονότων περί επανειλημμένης χρήσης όχι μόνο βιομηχανικών τοξικών χημικών, αλλά επίσης πλήρως ανεπτυγμένων παραγόντων χημικού πολέμου από το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ», υπογράμμισε.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται ότι ευθύνονται για επιθέσεις με αέριο μουστάρδας που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσαν εξάλλου τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ.

Μια εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε αέριο μουστάρδας τον Αύγουστο στη Μαρέα, βορείως του Χαλεπιού.

«Δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία αναδύεται όχι ως μια αφηρημένη απειλή, αλλά ως μια σοβαρή πραγματικότητα του καιρού μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ακόμα ο Λαβρόφ, προσθέτοντας:

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να διαπραχθούν παρόμοια εγκλήματα στις επικράτειες της Λιβύης και της Υεμένης».

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οργανώσεις μαχητών αποκτούν πρόσβαση σε επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση για την παραγωγή χημικών όπλων, καταλαμβάνουν χημικά εργοστάσια και «στρατολογούν ξένους ειδικούς για να βοηθήσουν στη σύνθεση παραγόντων χημικού πολέμου», χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων θα έδινε νέα πνοή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό – τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ – αλλά η οποία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει οποιαδήποτε συμφωνία για αφοπλισμό από την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα».

Λαβρόφ και Μπαν Κι-μουν συμφώνησαν στην ανάγκη για επείγουσα εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συμφώνησαν στην ανάγκη για επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Οι δύο αξιωματούχοι που είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Ευρώπη συζήτησαν επίσης για την προσεχή επανάληψη των διεθνών ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με τη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη επιστροφής των εμπόλεμων πλευρών στο τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι ο Μπαν ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για το «σημαντικό του ρόλο στην επίτευξη της πρόσφατης προόδου στη Συρία», ενώ «Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σημασία της επείγουσας προώθησης ταυτόχρονα της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας, με την προμήθεια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, και στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει παραβιάσει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, όπως και ότι δεν έχει ούτε είχε οποιοδήποτε παράπονο στις επαφές της με τη συριακή αντιπολίτευση.

«Δεν παραβιάζουμε τίποτε. Έχουμε σταματήσει να βομβαρδίσουμε οτιδήποτε από τότε που άρχισε η εκεχειρία. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, αλλά όχι εναντίον θέσεων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία ελπίζει πως θα συνεχιστεί η παύση των εχθροπραξιών, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνεχίζει να απόσχει από βομβαρδισμούς περιοχών στη Συρία όπου «η μετριοπαθής αντιπολίτευση» σέβεται τη συμφωνία εκεχειρίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Συνολικά 15 παραβιάσεις της εκεχειρίας έχουν καταγραφεί στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό στρατό.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια