Σακελλαρίδης: Μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και μέσα στον Μάϊο – Δεν υπήρξε εμπλοκή

Σακελλαρίδης: Μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και μέσα στον Μάϊο – Δεν υπήρξε εμπλοκή

Το ραντεβού του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους είχε οριστεί για τις 12:30 αλλά άρχισε με 6 λεπτά καθυστέρηση. Ο κ. Σακελλαρίδης μπήκε στην αίθουσα και αφού καλημέρισε τους πάντες και άστραψαν τα φλας, ανέλυσε το πως θα γίνεται η ενημέρωση δυο φορές την εβδομάδα.
Πρώτα θα γίνει η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτικών συντακτών και στη συνέχεια των ξένων ανταποκριτών.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε η ενημέρωση από τους απεσταλμένους της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και «πήραμε μια πραγματική εικόνα για το που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή. Το Brussels Group ξεκινάει σε λίγο», είπε και πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη».
Προειδοποίησε ότι μπορεί να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις και είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει το πολιτικό στίγμα των διαπραγματεύσεων.

Όταν ρωτήθηκε αν εκτιμάει ότι υπάρχει χρόνος για την συμφωνία γέφυρα είπε: «Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω ευθέως. Γνωρίζετε ότι με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να πετύχει ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών μέσα στο οποίο θα υπάρξει η λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία. Σκοπός ήταν να καταλήξουμε σε μια συνολικότερη συμφωνία. Αυτή την ώρα διαπραγματευόμαστε ώστε να καταγραφεί και αυτή η πρόοδος ως σημείο της διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία θα καλύπτει μεγαλύτερο εύρος από την διαπραγμάτευση. Μπορεί και μέσα στον Μάϊο ή και στον Ιούνιο να φτάσουμε σε συνολικότερη συμφωνία».

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι δεν έγινε εμπλοκή το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά στην 5η αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή. Ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα τα οποία δεν κατάφερε να θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. λαός απέρριψε την πολιτική του κ. Σαμαρά. Δεν γίνεται να εφαρμόσουμε λοιπόν εμείς το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.

Στο ερώτημα τι θα προβλέπει η συμφωνία, και τι θα γίνει με μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή το αφορολόγητο είπε ότι αυτό που θέλουμε είναι μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα. Θα βρεθεί μια συμφωνία εκεί που υπάρχει κοινό έδαφος και όπου υπάρχουν ανοικτά ζητήματα θα παραπεμφθούν σε νέο κύκλο συζητήσεων όταν υπάρξει η συμφωνία.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία απάντησε: «Είναι γνωστές οι θέσεις των πιστωτών και του κάθε πιστωτή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κοινή στάση. Υπάρχουν συνιστώσες από την πλευρά των πιστωτών. Σε κάθε περίπτωση αν είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε σε συμφωνία παρακάμπτοντας τις κόκκινες γραμμές θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη. Δεν το κάνουμε από καπρίτσιο. Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτά τα 5 χρόνια η ελληνική οικονομία πήγε μπροστά να μας το πει κι εμάς».

Στο ερώτημα αν υφίσταται η ενδιάμεση συμφωνία και αν η χώρα θα πάρει τα χρήματα απάντησε: «Αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίος διάστημα. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Αυτή η πρόοδος πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής που ακολουθείται έναντι στην Ελλάδα. Η χώρα τηρεί απαρεγκλίτως τις υποχρεώσεις της και την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών είναι αυτές που δεν εκπληρούνται. Δημιουργεί ένα ζήτημα. Δεν ζητάμε μια χάρη δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε αυτά τα οποία οφείλουν να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση».

Στο ερώτημα αν φτάνουν τα λεφτά έως το τέλος Μαΐου απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει όχι μέχρι το τέλος Μαΐου την απευλευθέρωση της ρευστότητας αλλά το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι σκοπός μας είναι να καταβάλλουμε όλες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις στην ώρα μας για να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις υποχρεώσεις. Αυτό θα κάνει η κυβέρνηση αλλά εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς. Εμείς λέμε ότι υπάρχει κρίση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να υπάρχει αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων αυτό δεν μπορεί αν γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

Για τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι: «Όπως γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Προφανώς δεν μπορείς να πας και να τα λύσεις όλα σε ένα επίπεδο πολιτικό όταν δεν υπάρχει ταυτόχρονα και μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που γίνεται σε πολλά επίπεδα. Το τεχνικό και το πολιτικό επίπεδο».

Στο ερώτημα αν υπάρχουν διαφωνίες με την Αριστερή Πλατφόρμα είπε: «Η απάντηση είναι ότι θα τα καταφέρουμε. Γι αυτό ακριβώς εργαζόμαστε και γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε».

Για τις σχέσεις Τσίπρα – Βαρουφάκη και ποιος θα είναι στο Eurogroup της 11ης Μαίου είπε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση στις απόψεις του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό ή του κ. Βαρουφάκη με κάποιον άλλον από την κυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του πρωθυπουργού και θα είναι ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός είδε τον κ. Τσακαλώτο χωρίς να είναι παρών ο Βαρουφάκης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός βλέπει όποιον θέλει ανά πάσα στιγμή. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει βιωσιμότητα του χρέους απάντησε ότι από την πρώτη μέρα λέμε ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βάζουμε ζήτημα με το δημόσιο χρέος.

Στο ερώτημα δημοψήφισμα ή εκλογές είπε: «Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες πολίτες απάντησαν. Νιώθουμε ότι έχουμε πάρει μια λαϊκή εντολή που μας βάζει τα όρια. Δεν είμαστε δογματικοί. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς εκεί που αντέχουν. Εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβούμαστε την λαϊκή βούληση».

Το πρώτο briefing, που τότε απλά λεγόταν ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έγινε επί Ανδρέα Παπανδρέου, το 1982, από τον Δημήτρη Μαρούδα. Ακολούθησε ο Κώστας Λαλιώτης, το 1985 και για ένα εξάμηνο, πριν τον διαδεχτεί ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Από το βήμα όπου ανέβηκε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχουν περάσει στο παρελθόν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Βασίλης Μαγγίνας.

Ο τελευταίος κυβερνητικός εκπρόσωπος που έκανε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν ο Παντελής Καψής, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.


Σχόλια