Σάλος με τις… κρυφές περικοπές του Κατρούγκαλου στις συντάξεις

Σάλος με τις… κρυφές περικοπές του Κατρούγκαλου στις συντάξεις

Mειώσεις ΣΟΚ… έρχονται από τον Ιούνιο και σε συντάξεις  κάτω από 1.300 ευρώ με το τρικ που εισήγαγε στο νέο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν άμεσα μειώσεις στις συντάξεις τους από το νέο ασφαλιστικό είναι πολύ περισσότεροι, από ότι αρχικά υπολόγιζαν.

Το πλαφόν των 1.300 ευρώ κάτω από το οποίο ο υπουργός  Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος λέει ότι δεν θα «πειραχθεί» καμία σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής) είναι πλασματική, καθώς δεν περιλαμβάνει τις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις που βάσει νόμου υπολογίζεται χωρίς την εισφορά ασθένειας.

Αντίθετα, τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται περιλαμβάνοντας τόσο την εισφορά αλληλεγγύης από 3% ως 14%, όσο όμως και την εισφορά ασθένειας του 6%.

Με λίγα λόγια για κάποιον συνταξιούχο που χωρίς τις δύο αυτές εισφορές έχει σύνταξη 1.250 ευρώ το μήνα μεικτά δεν εξασφαλίζεται η σύνταξή του καθώς αν προστεθεί το ποσό των εισφορών ο συνταξιούχος αυτός φαίνεται να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ και έτσι θα βρεθεί να χάνει μέρος της σύνταξής του.

– Περικοπές από 1.300 ευρώ και άνω: Οι επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν, θα προέλθουν από συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Το ποσοστό τους δεν προσδιορίζεται αλλά είναι γνωστό ότι οι μειώσεις που θα γίνουν θα κυμανθούν από 2% έως 40%, στοχευμένες ανά ύψος επικουρικής σύνταξης. Με δεδομένο όμως ότι το όριο αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εισφορές υπέρ υγείας, όσο και την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, είναι πιθανό οι μειώσεις να ξεκινήσουν από χαμηλότερο όριο, ακόμα και τα 1.170 ευρώ, καθαρά.

Το μεγάλο τρικ που αποκαλύπτει το κόλπο των μειώσεων κάτω και από τα 1.300 ευρώ φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος με πραγματικές περιπτώσεις συντάξεων.Σχόλια