Σαντορινιός μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας: Δεν υπάρχει σχέδιο για κατοίκηση νησιών

Σαντορινιός μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας: Δεν υπάρχει σχέδιο για κατοίκηση νησιών

Σε διευκρινήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης 28 νησίδων στο Αιγαίο προχώρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά και τις αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαντορινιός, το πρόγραμμα αφορά σε «νησιά του Κεντρικού Αιγαίου» που έχουν «περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον», με στόχο την ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους και την προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται για τη σπάνια πανίδα της περιοχής.

«Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης μικρών νησιών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

«Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η αναφορά του κ. Σαντορινιού για αξιοποίηση 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο είχε προκαλέσει εχθές την αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».Σχόλια