Σαπέν-Βαρουφάκης: «Καθόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού»

Σαπέν-Βαρουφάκης: «Καθόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού»

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, όπου έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και με τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Υπουργείο Οικονομικών.
image

Μετά τη συνάντηση, σε κοινή συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκαν τα εξής:

Μισέλ Σαπέν:

«Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να επιτύχει. Αυτές είναι οι εξής: Έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, σε αυτό το πλαίσιο θα δομήσει το μέλλον της. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα που έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της.

Αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μια χώρα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στη βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων, εξετάσαμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μας.

Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της ως φιλικό έθνος προς την Ελλάδα και μια εκ των σημαντικότερων χωρών της Ευρώπης. Θα είναι πάντα εκεί, ώστε να βρίσκονται λύσεις για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

Το χρέος είναι το σημαντικότερο θέμα και πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος για την Ελλάδα και ψάχνει τρόπους για να το ελαφρύνει.

Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα. Αυτό το θέμα, το χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Θα πρέπει να εκφράσει η Ελλάδα τις απόψεις της για τα εργαλεία που προτείνει. Θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση των μηχανισμών προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα πρέπει επίσης η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει ήρεμα να πάρει μια ανάσα, είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να δομήσει τις προτάσεις της προς την Ευρώπη.

Προς αυτόν τον δρόμο, θα συνδράμουμε την Ελλάδα. Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει και θα φέρει τις προτάσεις τις στο τραπέζι».

Γιάνης Βαρουφάκης:

«Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησής μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 και κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα που να είναι αντάξιο των περιστάσεων.

Θα επισκεφτώ κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσες περισσότερες μπορώ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θα αξιοποιήσω αυτές τις συναντήσεις για να προτείνω στους εταίρους μας ότι αν όλοι καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και τοποθετήσουμε το πρόβλημα στην απέναντι πλευρά, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη.

Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά με τον ομόλογό μου και η πρόθεσή μας είναι να συβαίνει πάντα το ίδιο, να το θέτουμε απέναντί μας.

Ο στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, όχι μόνο του Έλληνα πολίτη.

Θα ήταν σώφρον να έχουμε κατά νου αυτό που είπε ο κύριος Ντράγκι, ότι η επιτυχία της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από την επιτυχία που θα έχει σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι επειδή έτσι αναγράφεται στις συνθήκες, αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα».Σχόλια