Σαρκοζί: Το χειρότερο για την ΕΕ θα ήταν το Brexit & η ένταξη της Τουρκίας – Έτσι θα κάναμε το «grand slam» των λαθών

Σαρκοζί: Το χειρότερο για την ΕΕ θα ήταν το Brexit & η ένταξη της Τουρκίας – Έτσι θα κάναμε το «grand slam» των λαθών

Ό,τι χειρότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν η έξοδος της Βρετανίας και η ένταξη της Τουρκίας, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

«Το χειρότερο θα ήταν το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας: έτσι θα κάναμε το «γκραν σλαμ» των λαθών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.

«Όμως, είτε με Brexit είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ενισχύσουμε σε βάθος το ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό θα γίνει με μια συνθήκη, την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει η Γαλλία, από το καλοκαίρι του 2017», πρόσθεσε ο ίδιος, μεταθέτοντας το θέμα για μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου στη χώρα του.

«Η συζήτηση γύρω από το Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για να θεμελιώσουμε εκ νέου την Ευρώπη», υποστήριξε ακόμη ο κ. Σαρκοζί.

«Το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί διαρκώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματά της είναι λάθος. Μπορεί άραγε η Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη σε μια τουρκική εξουσία που βαίνει ολοένα και περισσότερο προς ένα απολυταρχικό καθεστώς; Αμφιβάλλω», τόνισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι «ακατανόητη», συνέχισε ο κ. Σαρκοζί, δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στις ατομικές ελευθερίες.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα «ευρώ-Σένγκεν», στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα μέλη και της συνθήκης Σένγκεν.

Η ομάδα αυτή θα έχει μια «σταθερή προεδρία» και θα της ανατεθεί ο έλεγχος της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε, θα βελτιωνόταν ο συντονισμός για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία «την υιοθέτηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής» και την εναρμόνιση των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να εμποδιστεί ο «τουρισμός επιδομάτων».

Εξήγησε δε, ότι με την πρότασή του, εκτός από τους αιτούντες άσυλο, κανείς άλλος από τους νεοεισερχόμενους στην ΕΕ δε θα δικαιούται κάποιο επίδομα πριν περάσει μια πενταετία «όπως κάνουν οι Βρετανοί και όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι Γερμανοί».


Σχόλια