Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά – Τι γίνεται με κατώτερο μισθό και ΕΚΑΣ (video)

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά – Τι γίνεται με κατώτερο μισθό και ΕΚΑΣ (video)

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο νέος υπουργός Εργασία Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε… σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά. Αναφέρθηκε τόσο στην λειτουργία της ΕΡΤ, όπου θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια η επαναλειτουργία της. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης για μισθό στα 751 ευρώ (μεικτά) αλλά και το πόσο άμεσα μπορεί να γίνει.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα περάσει στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο υπουργός. Φυσικά θα ήταν σοκ να εφαρμοστεί… αύριο. Θα γίνει όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, επεσήμανε ο υπουργός. «Προηγουμένως θέλουμε να αποκαταστήσουμε ένα σύνολο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, όπως οι συλλογικές συμβάσεις», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε η επαναφορά θα προκαλέσει μικρό αναπτυξιακό σοκ στην αγορά ωστόσο εάν γίνει άμεσα χωρίς παράλληλες ρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους σοκ στην αγορά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Λέμε λοιπόν αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί αφού προηγούμενως γίνουν ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που θα δώσουν ανάσες», αναφερόμενος σε ρυθμίσεις χρεών και δανείων των επιχειρήσεων ενώ επισήμανε πως «αυτός που δεν χρωστάει μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα».

Ο κ.Σκουρλέτης είπε πως «θέλουμε πρώτα να αποκαταστήσουμε σειρά μέτρων: επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, μετενέργειας, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης και στη συνέχεια  να επανέθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ».

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις είπε πως «θα επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς που αφορά στις ομαδικές απολύσεις άμεσα». «Έχει πάει στο 5% ήταν στο 2%» τόνισε και πρόσθεσε πως «την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα εξεταστεί εάν θα είναι στην ευθύνη του  υπουργού ή του ανώτατου συμβουλίου εργασίας».

Νέοι κανόνες σε sites – Νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

«Πρέπει να μπουν κανόνες και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως υπάρχουν και στις εφημερίδες. Η δημοσιογραφική δεοντολογία πρέπει να περάσει και την πόρτα των μεγάλως site. Από τα πρώτα νομοσχέδια είναι τι θα γίνει με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου μέσα εκεί θα υπάρχει κι αυτό»

«Δεν πρόκειται να κοπεί το ΕΚΑΣ»

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα γύρω από τις αρμοδιότητές του και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν προς τα πάνω τα όρια ηλικίας για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ δεν πρόκειται να κοπεί και πως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα συνεχιστούν στη λογική να οδηγούν σε μόνιμη θέση εργασίας.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είπε πως δεν γνωρίζει τα μεγέθη και αν μπορεί να επεκταθεί σε όλου τους δήμους ωστόσο επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Όπως είπε το Σώμα επιθεώρησης εργασίας «είναι η κορυφή του παγόβουνου και πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί για να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες».
Σχόλια