Σχεδιάζονται τέσσερις νέες «Αμυγδαλέζες» για την φιλοξενία 150.000 προσφύγων

108 0

Έπειτα από την κοινή απόφαση που ελήφθη εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να κλείσει την Αμυγδαλέζα,την ίδια ώρα, ετοιμάζεται να ανοίξει… τέσσερις χώροι φιλοξενίας, παρεμφερείς με εκείνον που έκλεισε   ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εκτιμάται ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, εκτός από την Αμυγδαλέζα που θα ανοίξει και πάλι, σε κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών με ισχυρή αστυνομική φρούρηση θα μετατραπεί το παλαιό κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στην Ξάνθη, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει από 700 – 800 άτομα, ενώ θα επαναλειτουργήσουν με αυτή τη μορφή τα στρατόπεδα στο Παρανέστι Δράμας με δυνατότητα κράτησης 1.000 – 1.200 ατόμων και στην Κόρινθο με δυνατότητα κράτησης από 1.600 – 1.800 άτομα.

Και τα τέσσερα αυτά κέντρα πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, διαθέτουν τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και δεν είναι πρόχειροι καταυλισμοί αποτελούμενοι από σκηνές ή οικισμούς.

Μάλιστα η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να μεταφερθούν εκεί παράνομοι μετανάστες, καθώς απαιτούνται μικρής έκτασης εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων και της περίφραξης.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μέγιστος αριθμός μεταναστών που δικαιούνται ασύλου και θα μεταφερθούν στα κέντρα κράτησης υπολογίζεται στις 6.000. Ωστόσο το κριτήριο διαχωρισμού, βάσει του οποίου θα επιλέγονται οι μετανάστες που θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα κράτησης δεν θα είναι μόνο το δικαιώμα ασύλου ή όχι.

Άτομα που εκδηλώνουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά, αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές, συλλαμβάνονται για πρόκληση επεισοδίων ή προκαλούν υποψίες, θα κατευθύνονται στις κλειστές φρουρούμενες δομές μέχρι να επιστρέψουν μέσω της επανεισδοχής στις χώρες προέλευσης.

Επίσης θα δημιουργηθούν δύο ακόμα χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική, εκτός του Σχιστού που έχει μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας, 2.000 προσφύγων.

Ο πρώτος θα είναι σε έκταση 20 στρεμμάτων που παραχωρεί ο δήμος Αθηναίων στη λεωφόρο Αθηνών πίσω από το εργοστάσιο «Σαρακάκη», όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν 1.600 πρόσφυγες σε σκηνές. Ο δεύτερος θα είναι στη Μαλακάσα και συγκεκριμένα κοντά στην εθνική οδό, στις  παλιές αποθήκες πυρομαχικών του στρατού, όπου και θα μπορούν να φιλοξενηθούν 3.000 άτομα, πάλι σε σκηνές.

Στη Βόρεια Ελλάδα, θα δημιουργηθεί ακόμα ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στην περιοχή Άθυρα των Γιαννιτσών, όπου θα φιλοξενηθούν 3.000 πρόσφυγες.

Τέλος, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητεί χώρο για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου φιλοξενίας στην Ήπειρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχουν βρεθεί δύο ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή Ιωαννίνων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει διάχυση των προσφύγων και των μεταναστών σε δομές που δεν θα υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλων προσφυγικών καταυλισμών.Join the Conversation