Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό – Προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό – Προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων

Το σχέδιο έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα , έχει κόστος γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία κέντρων διαμονής για 50.000 ανθρώπους ,καθώς και τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και καταλύματα κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα , πράγμα που σημαίνει πως το κύριο βάρος θα πέσει σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως στόχος είναι η «αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης, σαν αποτέλεσμα του πρωτοφανούς κύματος ανθρώπων που εισέρχεται στην Ε.Ε»

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού περίπου 8000 ανθρώπων εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής αλλά και η διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι άνω των 50 εκατ. ευρώ για την σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών ζητήθηκε από τους δημάρχους να προτείνουν χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενίας προσφύγων, όπως κάμπινγκ , παλιά εργοστάσια, γήπεδα και εκθεσιακοί χώροι.

Εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης το υπουργείο Υγείας έθεσε χθες σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για το λιμάνι του Πειραιά, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα. Η κυβέρνηση στοχεύει στην επιβράδυνση της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς τον Πειραιά, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις προσωρινής παραμονής δεν επαρκούν.

Aπό την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, απευθύνει έκκληση στα μέλη του, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο Ιατρείο του κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

 

 Σχόλια