Σε απαγόρευση του καπνίσματος εντός των φυλακών προχωρά η Βρετανία – Φόβοι από την εφαρμογή του μέτρου

Σε απαγόρευση του καπνίσματος εντός των φυλακών προχωρά η Βρετανία – Φόβοι από την εφαρμογή του μέτρου

Στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος εντός των φυλακών της προχωρά η Βρετανία από τον Ιανουάριο του 2016 και η εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου ήδη έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων τόσο από τους κρατούμενους όσο και από φορείς οι οποίοι στέκονται με εξαιρετικά κριτικό τρόπο απέναντι στη νέα πρόβλεψη.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για την, σε πρώτη φάση, απαγόρευση της πώλησης και χρήσης προϊόντων καπνού σε 8 φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας, και στη συνέχεια εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

uk-prison_siΣύμφωνα με τον Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης-υπευθύνου για τις Φυλακές, Andrew Selous, η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μετά από τη διαπίστωση πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκτίθενται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες καπνού ως παθητικοί καπνιστές. 

Την ίδια στιγμή, δεν είναι διόλου λίγες εκείνες οι φωνές που βρίσκουν το συγκεκριμένο μέτρο όχι απλώς «ατυχές» αλλά και επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, ο εκδότης περιοδικού για τους κρατουμένους Mark Leech αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων οι οποίοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και κάτι τέτοιο θα τους φέρει σε μια ακόμη πιο δύσκολη θέση, κάνοντας τη συμπεριφορά τους εξαιρετικά βίαιη λόγω του επιπρόσθετου στρες ενώ ταυτόχρονα θεωρεί την αύξηση των επεισοδίων και των συγκρούσεων μεταξύ των εγκλείστων ως κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Τους φόβους όμως αυτούς δείχνει να ενστερνίζεται και το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κάνει λόγο για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, «ανάλογα με το βαθμό επιχειρησιακής επάρκειας και την ετοιμότητα κάθε Φυλακής» (σσ. να αντιμετωπίσει «καταστάσεις» που μπορεί να λάβουν ακόμη και τη μορφή γενικευμένων εξεγέρσεων).

Ωστόσο, ο Γραμματέας του βρετανικού Υπ. Δικαιοσύνης διευκρινίζει πως δεν θα πάψει να επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, του οποίου μάλιστα τη χρήση θα επιχειρήσει να διευρύνει.Σχόλια