Σε ένα νομοσχέδιο δημοσιονομικός «κόφτης», κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις & έμμεσοι φόροι

Σε ένα νομοσχέδιο δημοσιονομικός «κόφτης», κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις & έμμεσοι φόροι

Ο δημοσιονομικός «κόφτης», τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και οι έμμεσοι φόροι θα συμπεριλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 24 Μαϊου, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για το Eurogroup, και με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα εκτιμήσουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, και θα… δείξουν έμπρακτα την εκτίμησή τους στο θέμα του χρέους.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο – «σκούπα» να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι στο Eurogroup της 24 Μαΐου θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο χρέος, και πως ο οδικός χάρτης που θα αποφασιστεί τελικά, θα είναι αυτοματοποιημένος, όπως και στον «κόφτη» για τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει ότι όταν ένας «κύκλος» τελειώνει, το θέμα του χρέους θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, αλλά θα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας όπως και ο μηχανισμός για τον «κόφτη».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι ήδη στο EuroWorking Group ξεκίνησε από σήμερα Τρίτη η προετοιμασία για το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι πολύ πάνω, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, από τα 5,7 δισ. ευρώ, και πρόσθεσαν πως έτσι θα μπορέσει το δημόσιο να αποπληρώσει κάποιες από τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι πριν την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στις ομάδες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του, που πλέον σταδιακά απεγκλωβίζονται από τις διαπραγματεύσεις, να αφοσιωθούν στην προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέο υπουργικό συμβούλιο εντός του μήνα.

Τσίπρας: Δε νομοθετούνται επιπρόσθετα μέτρα

Ότι με δημοσιονομικό «κόφτη» του Eurogroup δε νομοθετούνται επιπρόσθετα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την «πανηγυρικού χαρακτήρα» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι μέτρα, δε θα χρειαστεί, και είναι θεσμός που προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ προσθέσαμε συγκεκριμένες εγγυήσεις για αυτόματη διόρθωση, από τους στόχους συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που προβλέπεται». «Μπορεί να είναι και πλεονασμός αυτό» παρατήρησε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ήπια προσαρμογή» και τόνισε ότι δε θα υπάρξει μείωση ούτε 1 ευρώ στις κύριες συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση διέσωσε και την πλειοψηφία των επικουρικών, και προστάτεψε και την πρώτη κατοικία.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε ο «οδικός χάρτης» για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ανάκαμψη της οικονομίας και κατοχύρωση της κοινωνικής προστασίας.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις… Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, θα πάρουμε σημαντικό ποσό για την εξυπηρέτηση χρεών του δημόσιου που θα οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα έσοδα αυξάνονται, ο ελεγκτικός μηχανισμός αναδιαρθρώνεται, η οικονομία είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο που περιμένει να εκτιναχθεί η απόφαση της 24ης Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα αφήνει πίσω της έξι χρόνια ύφεσης σκότους και βλέπει το φως της ανάπτυξης», επανέλαβε.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε σύννεφα… Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές για ρήξεις με αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, χρειάζεται τόλμη για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης».

Επίθεση σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ

Σφοδρή επίθεση σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «Κάποιοι προσπαθούν με διαρκή καταστροφολογία να δηλητηριάζουν το λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια, το πολιτικομιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως έπαιξαν και έχασαν».

Συγκεκριμένα για την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι «προσέφεραν κακές υπηρεσίες προσπαθώντας να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο παίρνοντας θέση υπέρ των δανειστών, παρακαλούσαν, εκλιπαρούσαν τους εταίρους να σκληρύνουν τη στάση τους όχι σε μας, απέναντι στη χώρα και μετά άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους».

«Στόχος τους είναι η ασύστολη καταστροφολογία χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, δεν βάζουν μυαλό. Αντί να βλέπουν το δάσος, δηλαδή το βιώσιμο χρέος, βλέπουν το δέντρο δηλαδή τα μέτρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι οι όποιες περικοπές θα γίνονται με Προεδρικό Διάταγμα κάθε 30η Απριλίου, όποτε ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat. Αυξημένο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει, πέραν της Eurostat, και ο ESM, ενώ από τις περικοπές θα εξαιρούνται μόνο οι αμυντικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα.Σχόλια