Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι 8.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι 8.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Όμηροι μεταξύ ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού βρίσκονται από σήμερα -και τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή- εκατομμύρια ασφαλισμένοι, λόγω της επίσχεσης υπηρεσιών που άρχισαν οι ιδιώτες γιατροί. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επί σκέπτονται τους γιατρούς αλλά θα καταβάλλουν το κόστος της επίσκεψης ή της εξέτασης και θα διεκδικούν στη συνέχεια την αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Για τους περίπου 5.500 κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιδιώτες γιατρούς καθώς και για τους 2.500 εργαστηριακούς γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, η επίσχεση υπηρεσιών είναι μονόδρομος προκειμένου να εξοφληθούν για τις υπηρεσίες υγείας που έχουν προσφέρει στον Οργανισμό.

«Όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες, απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μας οφείλονται περίπου 8 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα. Οι τρέχουσες αυτές οφειλές σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011 και τις απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Ελευθερίου.

Εκτός από την αποπληρωμή τους οι γιατροί διεκδικούν την υπογραφή νέων συμβάσεων καθώς οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον Οργανισμό έχουν λήξει και ανανεώνονται σιωπηρά κάθε τρίμηνο.

Μέσω των 5.500 κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των 2.500 εργαστηριακών γιατρών που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ουσιαστικά εξυπηρετείται το 90% των ασφαλισμένων.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, επικαλείται τις δυσχερείς όσο και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ισχύουν στη χώρα, λόγω των capital control, αλλά και τις τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για την περίθαλψη, ύψους 700 εκατ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος, και ζητεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να επιδείξουν υπομονή προς τον Οργανισμό και κοινωνικό πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού οι γιατροί θα εξοφληθούν μέσα στην εβδομάδα για τον περασμένο Μάρτιο.Σχόλια